Yoga en de elementen: lucht als vrije kracht

Element lucht is de meest vrije vorm van de 5 elementen. Je kan het niet zien, maar wel voelen. Lucht is letterlijk de zuurstof die we inademen. De wind die langs je gezicht waait en de bladeren en zaden op de grond beweegt van de ene plek naar de andere. Lucht is mobiel. Het beweegt, zorgt voor beweging, is overal en heeft een verbindende werking. Want wat zit er tussen jou en het dichtstbijzijnde object? Lucht.

De subtielere betekenis van element lucht is te vinden in het spreekwoord ‘dat geeft lucht’. Wat zoiets betekent als dat het ruimte geeft. In je agenda, in je hoofd, in tijd etc. Het element zorgt voor beweging in je bewustzijn, je gedachten en creativiteit. 

Als element lucht in balans is ben je oplossingsgericht en kan je met je gedachten het negatieve ombuigen naar iets positiefs.

E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

Lucht en persoonlijkheid

Element lucht zorgt voor nieuwsgierigheid en een wil om te leren. Mensen met veel eigenschappen van dit element zijn vaak creatieve denkers. Ze hebben snelle gedachten en kunnen daardoor makkelijk nieuwe ideeën bedenken. Uitdagingen of problemen worden licht opgenomen waardoor ze goed zijn in probleemoplossend denken.

Het element zorgt voor spontaniteit, speelsheid en ogenschijnlijk gemak. Plezier maken en vrijheid zijn vaak belangrijke waarden voor mensen met veel eigenschappen van dit element.

Quote lucht in balans

Lucht uit balans

Teveel lucht zorgt ervoor dat iemand door de snelheid van opeenvolgende gedachten, zich snel rusteloos kan voelen. Er zijn altijd wel gedachtes die voor afleiding kunnen zorgen. Dit zorgt voor hyperactiviteit. Als het enthousiasme of opgewondenheid van iemand met element lucht teveel wordt, kan dat overgaan in spanning. Ook kan diegene moeite hebben met keuzes maken, er is immers altijd wel weer een nieuw idee en honderden leuke dingen om te doen zonder concreet te maken.

In gesprek met een ander kan de structuur van het verhaal ontbreken. Je springt van de hak op de tak en weet op een gegeven moment niet meer precies wat je wilde zeggen. Hierdoor kan je chaotisch overkomen en je gemakkelijk afgeleid.

Ook slaapproblemen die ontstaan door de vele ideeën, wensen en enthousiasme zijn tekenen dat het element uit balans is.

Lucht in je lichaam

Lucht zorgt voor een zuurstof in je lichaam via een goede in en uitademing. De locatie van element lucht is rondom je borst, longen en hart. Dit is de plek waar je jezelf kan openen of gesloten houden.

Werken aan element lucht voor meer balans

Als je je op dit moment uit balans voelt, kan dat komen doordat je één van de 5 elementen teveel energie geeft. Op het moment dat je het gevoel hebt dat element lucht meer aandacht nodig heeft zijn er verschillende dingen die je kan doen.

Activitetiten

Activiteiten waarbij je je licht voelt zijn gerelateerd aan dit element. Plezier maken is een belangrijk thema. Je kan bijvoorbeeld je lievelingsmuziek op zetten en gaan dansen in de kamer. Gewoon vrij bewegen.

Omdat kan je lucht alleen voelen. Gebruik dit zintuig. Geef je partner een intense knuffel, aai je huisdier extra stevig, ga de natuur in en voel de structuur van de planten. Loop niet overal snel voorbij, maar sta stil, sluit je ogen en gebruik je handen om zachtjes te voelen.

Bewegen yoga lucht

Yoga

Yoga kan je helpen om je vrijer te voelen in je lichaam en in het leven. Element lucht bevindt zich rondom je hart en borst. Door houdingen te doen waarbij de borst geopend wordt (zoals achteroverbuigingen), komt er meer ruimte voor de longen om lucht goed in het lichaam op te nemen.

Omdat element lucht ook samengaat met speelse en vrije energie zal een yogales met dit thema spontane bewegingen in zich hebben. Beweeg op een manier die jij fijn vindt en past bij wat je op dit moment voelt. Het mag een tikkeltje uitbundig en veel houdingen zullen staan zijn waarbij je jezelf groot maakt. Reikend naar de lucht.

Ademhalingsoefeningen

Element lucht gaat samen met een energie gevende stroming (Prana Vayu). Het zorgt ervoor dat we zuurstof, voeding en kennis etc. goed kunnen opnemen. Van buiten naar binnen. Een diepe inademing geeft opwaartse en nieuwe energie.

Om deze energie vrij te maken kun je de volgende ademhalingsoefening doen.

 • Kom rustig zitten in kleermakerszit of kom liggen op je rug.
 • Belangrijk is dat jij kan ontspannen en dat er ruimte is in je borst.
 • Je schouders zijn zacht en ontspannen.
 • Leg je handen in je schoot, of open naast je.
 • Sluit je ogen.
 • Adem diep en helemaal vol in via je buik naar je borst.
 • Focus op deze inademing.
 • Adem daarna kort en ontspannen uit.
 • Verbind de in en uitademing aan elkaar voor ongeveer 20 keer.
 • Na 20 keer adem je lang en helemaal in en houd je je adem vast.
 • Voel hoe je energie door je lichaam beweegt.
 • Adem rustig en volledig uit.
 • Blijf nog even liggen en kom dan weer rustig overeind

Als je deze ademhaling voor de eerste keer doet kan het zijn dat je fysieke reacties ervaart zoals tintelingen in je handen. Schrik hier niet van. Je hebt volledige controle en als je na deze oefening weer rustig ademt, wordt je systeem ook weer rustig. Het is een bijzonder gevoel van energie die aan het werk is.

E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

2 thoughts on “Yoga en de elementen: lucht als vrije kracht

Reageer