Yoga en de elementen: ruimte als oneindige kracht

Element ruimte is het minst tastbare element. Het is niet iets wat je om je heen ziet, maar wel iets wat je voelt en ervaart in je leven. Er is geen begin of einde. Alles is met elkaar verbonden. Niet alleen via lucht, maar ook via energie. Alles ontstaat, bestaat en vergaat in de ruimte.

Introductie over de 5 elementen gemist? – Lees hier wat je van de 5 elementen kan leren

Je kent vast wel iemand die ontzettend veel doet. Moeder is van 3 kinderen, een eigen bedrijf heeft een sociaal leven, sport en alsnog altijd de tijd neemt voor mensen die haar nodig hebben. Ze heeft aandacht voor datgene wat er om haar heen gebeurt. Je merkt bij haar niet dat ze het druk heeft. Het lijkt alsof ze leeft in overvloed van tijd, energie en aandacht.

We kennen ook allemaal mensen die een stuk minder doen, maar waarvan het leven altijd zwaar is, altijd vermoeiend of altijd gestrest is. 

Alles begint bij element ruimte. Maar je merkt de mogelijkheden van dit element als de andere vier elementen in balans zijn. Je hebt als mens eigenschappen van alle vier de elementen nodig in je leven om de ruimte te voelen om jezelf te zijn.

E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

Ruimte als gevoel

Ruimte is een gevoel die voor iedereen anders is. Je ervaart je ruimte door jouw aandacht. Als het element in balans is, voel je ruimte in je leven. Er is genoeg tijd, genoeg ruimte voor je emoties, genoeg tolerantie, energie etc. 

Je ervaart alles precies zoals het zou moeten zijn. Niet teveel, niet te weinig. Je sluit je niet volledig af van de ervaringen die je doormaakt, maar je laat je er ook niet helemaal door meeslepen. In plaats van weg te willen rennen, voel je je de ruimte in jezelf.

Ruimte in balans zorgt voor vrijheid omdat je je niet laat leiden door alles wat je wel of niet hebt of door alles wat buiten je om gebeurt. Je voelt je verbonden met jezelf en de andere vier elementen. Als een probleem zich voordoet, dan los je dat op vanuit de kracht van de elementen. Je kan daarbij vertrouwen op je intuïtie.

Ruimte is dus niet zoals de andere vier elementen te linken aan persoonlijkheidskenmerken. Het gevoel van ruimte groeit en krimpt in verhouding met de andere elementen.

Kwaliteit van ruimte

Terwijl je deze woorden leest zit je misschien binnen in een kamer met muren en een raam. De muren, de vloer en de spullen staan symbool voor element aarde. Alles daartussen is lucht. Jij hebt een plek in deze kamer. Misschien is de kamer groot, misschien klein. Dat doet er niet toe.

Het gaat erom hoe jij je voelt op deze plek. Welke ruimte voel je om jezelf te zijn? Hoe voel je je verbonden met alles om je heen? Hoeveel aandacht geef je aan alles wat je ziet, hoort en ruikt?

De kwaliteiten van ruimte zijn
– Grenzeloosheid
– Universeel
– Eeuwig
– Vormloos

Ruimte uit balans

Teveel ruimte zorgt ervoor dat je je niet meer goed kan verbinden met de andere vier elementen. Je bent volledig met je hoofd ‘in de ruimte’. Je kan een gevoel van leegte ervaren, alsof het leven te oppervlakkig voor je is. Het gevoel van een doel of richting ontbreekt, omdat je niet meer weet wat je belangrijk is. Je kan je eenzaam voelen. Niet begrepen door anderen. Je mist geborgenheid en kan relaties met anderen moeilijk onderhouden.

Ik zie dit veel terug bij mensen die streven naar een volledig ‘vrij’ leven. Mensen die zich niet willen committeren, omdat ze hun ‘vrijheid’ niet willen opgeven. Of mensen die zich volledig overgeven aan spiritualiteit en daardoor zichzelf niet meer met de maatschappij verbonden voelen. ‘Vrij’ willen zijn zonder te werken aan de balans tussen de overige vier elementen is een bron voor een eenzaam gevoel.

Te weinig ruimte

Te weinig ruimte is te herleiden uit een disbalans tussen de andere vier elementen. Hierdoor voel je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om je aandacht te richten aan de kleine dingen. Kleine problemen kunnen overweldigend aanvoelen, grotere problemen onoverkomelijk. Door te weinig ruimte wordt je gedrag en reactie makkelijk gedomineerd door een ander element.

Werken aan element ruimte

Als je je op dit moment uit balans voelt, kan dat komen doordat je één van de 5 elementen teveel energie geeft. Op het moment dat je het gevoel hebt dat je geen ruimte hebt om jezelf te zijn, zijn er verschillende dingen die je kan doen.

Ken je eigen blauwdruk van balans

Als je weet wat jij nodig hebt om je goed te voelen en je balans te houden, kan je vanuit daar keuzes maken. Hoe moeilijk je situatie ook is, het leven wordt voorwaarts geleefd. En dat betekent dat je op elk moment en vanuit elke situatie naar jezelf kan kijken. Naar je gedrag en activiteiten. Als die niet overeenkomen met jouw blauwdruk voor balans weet je meteen wat je moet doen.

Aandacht

We hebben allemaal dezelfde hoeveelheid tijd in een dag, maar voor iedereen voelt dat anders. Waar besteed jij je tijd aan? Hoe bewust ben je daarvan? Ben je met je kinderen een rondje buiten aan het lopen terwijl je op je smartphone kijkt? Of heb je volledige aandacht voor je omgeving en je kids?

De tijd ergens voor nemen heeft te maken met aandacht. Dit zorgt ervoor dat je bewuster bezig bent en je daardoor het gevoel hebt dat er meer tijd is. Multitasking zal altijd een opgejaagd gevoel opleveren. Een gevoel dat je niet genoeg hebt gedaan, of je tijd niet goed besteed als je niet twee dingen tegelijk doet. Uiteindelijk zorgt aandacht voor datgene wat je doet voor meer ruimte in je leven.

Element ruimte yoga aandacht

Yoga en meditatie

Yoga kan je helpen om meer ruimte te voelen in je leven. Dit is echter nooit een doel op zich en gaat hand in hand met het werken aan de balans in de overige vier elementen. Element ruimte bevind zich rondom je keel en hoger. Het doen van subtiele yogahoudingen waarbij je energie voelt, zorgt voor verbinding.

Met yoga nidra (een yogavorm waarbij je in je diepste staat van ontspanning terecht komt) zorgt voor een reset van je geest. Je gebruikt het moment tussen waken en slapen om verbinding te maken met jezelf, met hoe je je voelt en wat je intentie is.

Ervaar de natuur

Heb je ooit wel eens boven op een berg gestaan en je compleet nietig gevoeld? De natuur beperkt zich niet tot de bomen, planten en vogels. Het is alles wat er is. Natuur is leven.

Let de volgende keer als je in het park, bos of bij het strand bent maar eens op hoe je je voelt. Wees stil en leg je blote handen of voeten op de aarde. Voel de oneindige energie die je dat kan geven.

Ieder mens heeft de mogelijkheid om zich hier en nu gelukkig te voelen. Het zit in je natuur. Het is ingebakken in wie we zijn. Vanuit de elementen van de natuur kan jij enorm veel energie ervaren. Oneindige energie is alles wat er is.

Reageer