Yoga en de elementen: Aarde als stabiele kracht

Element aarde is de meest vaste vorm van de 5 elementen. De stabiliteit van de grond onder je voeten. De voedingsbodem om vanuit te groeien en waar de wortels stevig in verankerd worden. Onze aarde voedt ons, alles wat we hebben komt van haar. Ze wijkt nergens voor, maar is daardoor ook passief en terughoudend.

Introductie over de 5 elementen gemist? – lees hier wat je van de 5 elementen kan leren

De subtielere betekenis van element aarde is te vinden in het spreekwoord ‘met beide voeten op de aarde’. Wat zoiets betekent als een realist zijn. Element aarde zorgt voor een stevig fundament, stabiliteit en weerstand. Het is een vrouwelijk element met kalme, harmonieuze en beschermende eigenschappen.

Een huis zonder goed fundament of stevige bouw, kan het geen weerstand bieden tegen sterke windvlagen. Als het fundament en de stabiliteit goed zijn, kan het heel wat stormen aan.

Als element aarde in balans is, kan je makkelijker accepteren wat er is. Je voelt je geaard en veilig. Je staat stevig voor datgene wat jij belangrijk vindt en wie je bent.

En dag waarbij je de de kracht van de elementen voelt in jouw lichaam, energie en wijsheid.

Je kunt niet alles oplossen vanuit ratio. Geef jezelf een dag vrij om te voelen hoe je je voelt en te verbinden met de energie en wijsheid die diep in jezelf zit. 

Element aarde en persoonlijkheid

Element aarde zorgt voor stabiliteit. In gedachten, in gedrag en activiteiten. Dit zorgt ervoor dat mensen met veel aardse eigenschappen erg betrouwbaar, loyaal, geduldig en voorspelbaar zijn. Ze veranderen niet snel van baan, van huis, of van stijl. Een ‘earthy mind’ houdt ervan dat veel hetzelfde blijft.

Gedachten zijn kalm en rustig. Ze houden bijvoorbeeld van routine. Plannen op korte termijn veranderen, is dan ook echt een no-go.

Element aarde uit balans

Teveel aarde zorgt ervoor dat iemand altijd weerstand biedt tegen verandering of star in eigen overtuigingen. De stabiele eigenschap is vast komen te zitten. 

Ook kunnen mensen met teveel aarde in hun leven neigen naar melancholie. Ze kunnen de dingen vanuit een negatieve invalshoek bekijken. En zelfs af en toe depressief overkomen. Ze zijn zwaarmoedig en kunnen heel slecht tegen verandering. De kalme en geduldige kwaliteiten van aarde zijn doorgeslagen naar loomheid en passiviteit.

Een gevoel van disbalans door een gebrek aan eigenschappen van het ene element komt door een overvloed aan eigenschappen van een ander element. Te weinig aarde uit zich in het gevoel van onzekerheid, besluiteloosheid, onstabiliteit en niet weten wat je wil of waar je voor staat.

Aarde in je lichaam

Element aarde kan je ervaren door een letterlijke verbinding met je voeten op grond. Maar ook via je bekken en zitbotten. Het zijn de plekken in ons lichaam waar we ons ons verbonden voelen, veilig, gegrond en gevoed.

In je lichaam komt element aarde tot uiting in je botten, huid, tanden, nagels en haar. Ze zorgen voor stevigheid, een fundering.

Element aarde yoga stabiele kracht

Werken aan element aarde voor meer balans

Als je je op dit moment uit balans voelt, kan dat komen doordat je één van de 5 elementen teveel energie geeft.

Activiteiten

Als je meer stabiliteit in je gedachten en je leven wilt hebben is starten met een ochtendritueel een goed begin. Door je dag te beginnen met duidelijkheid en structuur, worden je gedachten kalmer en stabieler.

Rustige activiteiten die je volledig gefocust kan doen, zonder gestoord te worden helpen ook voor het versterken van element aarde. Laat je niet afleiden door je telefoon of randzaken. Je hebt de focus op één ding nodig. Activiteiten zoals tuinieren of wandelen zijn bijvoorbeeld ideaal.

Yoga

Ook yoga kan je helpen met gronden. Met je lichaam maak je connectie met de stevige vloer onder je. Voel je gedragen door deze stabiele kracht. In staande houdingen kan je focussen op je voeten als fundering. Door bewust stevig te gaan staan, voelt het heel anders dan als je bijvoorbeeld ergens op staat te wachten.

Ademhalingsoefeningen

Element aarde gaat samen met een neerwaartse energie (Apana Vayu). Een energie naar buiten die te maken heeft met overgave en loslaten. Focus daarom ook meer op de uitademing dan op de inademing.

  • Ga rustig zitten in kleermakerszit
  • Voel je zitbotten stevig op de grond.
  • Maak je rug lang en kruin van je hoofd reikt omhoog
  • Je schouders zijn ontspannen
  • Adem in en breng je handen omhoog en vouw je vingers in elkaar
  • Adem uit beweeg je handen voor je lichaam naar beneden met je handpalmen naar beneden
  • Duw de lucht als het ware naar beneden en uit je lichaam
  • Herhaal deze in en uitademing voor minstens 10 keer.
E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

In deze video vertel ik je kort wat yoga voor mij betekent. Vergeet niet te abonneren op mijn kanaal.

Reageer