Yoga en de elementen: vuur als transformerende kracht

Element vuur is het krachtigste element van de 5 elementen. Vuur geeft warmte, energie en heeft een transformerende werking. 

Uit een eerste kleine vlam kan een allesverwoestende brand voortkomen. Het verandert steeds en ‘vreet’ alle brandstof op die het onderweg tegenkomt. Het werkt echter ook zuiverend en scheppend. Na bosbranden ontstaan nieuwe levensruimtes.

Introductie over de 5 elementen gemist? – lees hier wat je van de 5 elementen kan leren

De subtielere betekenis van element vuur is te vinden in het spreekwoord ‘in vuur en vlam’. Wat zoiets betekent als erg enthousiast zijn. Ons ‘innerlijk vuur’ bestaat uit ons enthousiasme, passie, assertiviteit, wilskracht en energie.

Vuur is afhankelijk van de andere elementen om te kunnen bestaan. Het heeft brandstof nodig (aarde) en zuurstof (lucht). Ook heeft het ruimte nodig om te kunnen blijven branden en water kan ervoor zorgen dat het vuur dooft.

Als element vuur in balans is dan voel je energie en motivatie om te ondernemen, dingen te doen. Te creëren.

E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

Vuur en persoonlijkheid

Element vuur zorgt voor passie en gedrevenheid. Mensen met veel eigenschappen van dit element streven naar power, succes en erkenning. Ze werken hard om hun doelen te behalen en kunnen lang door blijven gaan. 

Het vuur element zorgt er ook voor dat mensen snel informatie en andere ideeën kunnen verwerken. Ze begrijpen anderen snel en hebt daardoor veel begrip.

Gedachten volgen elkaar snel op. Er kan altijd wel iets gedaan worden of over nagedacht gedacht worden. Mensen met veel vuur in hun persoonlijkheid vinden het lastig om even helemaal niks te doen en ook, niks te bereiken en even niet nadenken.

Element vuur in balans

Vuur uit balans

Teveel vuur zorgt ervoor dat iemand verwoestend wordt op het pad richting het doel. Alles en iedereen moet wijken voor het succes van diegene. Ook kan dit zorgen voor agressie of zelfs geweld. 

Doordat informatie snel opgenomen en verwerkt wordt zorgt dit voor irritatie en gebrek aan geduld. Kritiek op anderen en snelle veroordeling ligt eraan ten grondslag.

Een gevoel van disbalans door een gebrek aan eigenschappen van het ene element komt door een overvloed aan eigenschappen van een ander element. Te weinig vuur zorgt voor een gebrek aan passie en ambitie. Geen doorzettingsvermogen of motivatie om iets af te maken.

Vuur in je lichaam

Element vuur zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit je eten en drinken worden verbrand en omgezet naar energie. Het is gelinkt aan je spijsvertering. Ook zorgt het voor de temperatuur die je voelt.

Van je navel tot aan je zonnevlecht, de plek precies onder je borstbeen, is de plek in je lichaam van dit element. De plek waar je kriebels in je buik voelt.

Werken aan element vuur voor meer balans

Als je je op dit moment uit balans voelt, kan dat komen doordat je één van de 5 elementen teveel energie geeft. Als je het gevoel hebt dat element vuur meer aandacht nodig heeft zijn er verschillende dingen die je kan doen.

Activiteiten

Activiteiten waar je geen zin in hebt of die je spannend vindt, maar die wel moeten gebeuren of goed voor je zijn, zijn uitermate geschikt om je vuur mee aan te wakkeren. Creëer een setting voor jezelf waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld met muziek of kaarsen. Focus volledig op de taak die je te doen hebt. Richt je aandacht op de leuke aspecten en voer de taak uit met alle vreugde en plezier die je in je hebt.

Rek je grenzen op en voel je vrolijk en gepassioneerd. Je zult merken dat je hier veel energie voor terugkrijgt. Dit kan je ook ervaren tijdens een intensieve sportsessie of een activiteit die net iets buiten je comfortzone ligt. Zorg er wel voor dat je het doet met plezier.

Yoga

Yoga kan je heel goed helpen om je interne vuur wat steviger aan te wakkeren. Echter kan vuur niet kan branden zonder element aarde en lucht. Als je die elementen helemaal hebt uitgeput, omdat je misschien al teveel vuur hebt gegeven in je werk of op andere gebieden, dan is het beter om eerst te werken aan het versterken van de andere elementen.

Yogahoudingen die zorgen voor meer vuur zorgen voor warmte in je lichaam en laten je energie stromen. De yogahoudingen volgen elkaar wat sneller en krachtiger op. Door de serie raak je in een flow (zoals bij zonnegroeten). Je buikspieren worden aan het werk gezet en ook gedraaide houdingen zijn onderdeel van een yogales met als thema vuur.

Ademhalingsoefeningen

Element vuur gaat samen met een balancerende energie (Samana Vayu). Een energie van buiten naar binnen die ervoor zorgt dat alles wat we innemen wordt verwerkt. Naast voeding geldt dit ook voor je ademhaling, emoties en indrukken.

Een ademhalingsoefening kan je helpen bij het balanceren van je energie. Focus op de lengte van je inademing en uitademing en zorg ervoor dat ze even lang zijn.

  • Kom rustig zitten in kleermakerszit of kom liggen op je rug.
  • Belangrijk is dat jij kan ontspannen en dat je rug recht is.
  • Je schouders zijn zacht en ontspannen. Je borst voelt open.
  • Leg je handen op elkaar tegen je buik, iets boven je navel.
  • Sluit je ogen.
  • Ga met je aandacht naar het gebied tussen je navel en je borstbeen.
  • Adem in voor 4 tot 6 tellen
  • Adem uit voor 4 tot 6 tellen
  • Je inademing is even lang als je uitademing
  • Visualiseer je op de uitademing dat alle energie van je armen en benen naar binnen stroomt. Naar de plek onder jouw handen.

Voel je hoe je energie zich verzamelt rondom de bovenkant van je navel? Gebruik deze energie om te doen, te ondernemen en taken op te pakken die je lastig vindt of voor je uit hebt geschoven.

E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

2 thoughts on “Yoga en de elementen: vuur als transformerende kracht

Reageer