Yoga en de elementen: water als flexibele kracht

Element water is de meest veranderlijke vorm van de 5 elementen. Water is een krachtig en tegelijk ook zacht element. Het is vloeibaar en moet stromen. Water kan zachtjes kabbelen zoals een riviertje, maar ook verwoestend werken. 

De subtielere betekenis van element water is te vinden in het spreekwoord ‘Ik voel het aan mijn water’. Wat zoiets betekent als instinctief aanvoelen. Het element is gelinkt aan je emoties en gevoelens, die je helpen je op je gemak te voelen door mee te bewegen in datgene wat er gebeurt. De kwaliteiten van water werken reinigend, verzorgend en verbindend.

Als element water in balans is voel je je verbonden met je emoties en gevoelens. Deze vertellen een duidelijk verhaal.

Element water en persoonlijkheid

Element water zorgt voor compassie, liefde en is leven gevend. Mensen met veel eigenschappen van dit element zijn zorgzaam en brengen graag mensen samen. Ze zijn flexibel en staan open voor ideeën en meningen van anderen. 

Ook vertrouwen ze op zichzelf en hun aanpassingsvermogen om altijd een weg of manier te vinden. Ze komen makkelijk in een flow van creativiteit en aandacht.

Element water uit balans

Teveel water zorgt ervoor dat je snel en makkelijk erg emotioneel wordt. Het gevoel van compassie kan doorslaan naar teveel met anderen bezig zijn. Ook kan je het lastig vinden om te gaan voor wat je zelf wilt omdat je je zo makkelijk aanpast aan anderen. Het is dan lastig om te weten wie je bent.

Een gevoel van disbalans door een gebrek aan eigenschappen van element water komt meestal door een overvloed aan eigenschappen van een ander element. Te weinig water uit zich door het niet kunnen tonen of willen voelen van emoties. Niet willen veranderen of vasthouden aan iets wat ooit was.

Element water yoga emoties

Water in je lichaam

Element water kan je ervaren door de verbinding met je onderbuik en binnenkant bekken. Het is de plek in ons lichaam waar we emoties opslaan.

In je lichaam komt element water tot uiting in je bloed, speeksel, urine, zweet of sperma. Ze zijn vloeibaar en moeten stromen om hun werking te hebben.

Hoe blijft element water in balans?

Als je je op dit moment uit balans voelt, kan dat komen doordat je één van de 5 elementen teveel energie geeft. Op het moment dat je het gevoel hebt dat element water meer aandacht nodig heeft, zijn er verschillende dingen die je kan doen.

Activiteiten

Maak ruimte voor je gevoel. Voor je emoties. Hoe eerder je luistert, hoe eerder je zult merken dat je meer in balans komt. Activiteiten waarvan je helemaal in een flow komt zijn goed om te doen om meer verbinding te voelen met element water. Ga helemaal op in datgene wat je doet, zoals schilderen, schrijven, timmeren, klussen, etc. Creëer.

Yoga

Ook yoga kan je helpen met voelen en verbinden. Door verschillende oefeningen kunnen vastzittende emoties loskomen.

Bewegingen gaan intuïtief en niet statisch of gestructureerd. Voel hoe jij wilt bewegen en laat dat toe in elke houding. Door een serie van yogahoudingen, zoals zonnegroeten, achter elkaar te herhalen kom je in een flow en kun je je focussen op het voelen.

Je kan het effect versterken, door je bewegingen te synchroniseren met je ademhaling. Laat dan je adem leidend zijn aan de beweging. En beweeg mee op jouw eigen ritme.

Houdingen met heupopeners en achterover buigingen dichtbij de grond (zoals cobra) zijn de basis van yogales met als thema element water.

Ademhalingsoefeningen

Element water gaat samen met een verspreidende energie (Vijana Vayu). Het proces waarbij de energie goed verdeeld wordt door het lichaam na de inademing. De energie komt zo in elk gedeelte van je lichaam.

Om deze energie te stimuleren kun je de volgende ademhalingsoefening doen.

  • Kom rustig zitten in kleermakerszit of kom liggen op je rug.
  • Belangrijk is dat jij kan ontspannen en dat je rug recht is.
  • Je schouders zijn zacht en ontspannen. Je borst voelt open.
  • Leg je handen in je schoot, of open naast je.
  • Sluit je ogen.
  • Adem diep in via je buik naar je borst.
  • Houd je adem vast voor een moment en visualiseer je dat de energie die je net hebt ingeademd zich verspreidt door heel je lichaam. Van je hartcentrum naar je vingertoppen, tenen en kruin van je hoofd.
  • Adem rustig weer uit met een gevoel van overgave.
  • Herhaal deze in en uitademing inclusief pauze moment voor minstens 5 keer.

Voel je hoe je energie zich verspreidt door jouw lichaam? Energie die vastzat kan loskomen. Daarom kan deze ademhalingsoefening soms een emotionele reactie opleveren. Laat dat gewoon over je heen komen en neem de tijd.

Lees verder over de elementen

E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

In deze video vertel ik je kort wat yoga voor mij betekent. Vergeet niet te abonneren op mijn kanaal.

Reageer