12 inspirerende natuur documentaires en films

Zelf op avontuur gaan in de natuur is natuurlijk het meest inspirerend. Maar op een vrije, druilerige dag aan het einde van het jaar is een goede film of documentaire kijken ook heel avontuurlijk.

Lekker met thee en een deken op de bank laat je je inspireren door verhalen van reizigers, sporters, dieren en mensen die hun hart volgen.

Ik heb een lijst opgesteld met mijn favoriete natuur documentaires en films. Stuk voor stuk hebben ze me geraakt en me lessen geleerd over de verbinding tussen mens en natuur.

Inspirerende documentaires

1. Jane

Deze documentaire vertelt het verhaal van een fantastische vrouw die haar leven wijdt aan het observeren van chimpansees. Ze is een van de eerste personen die de gelijkenissen tussen mensen en apen vastlegt. Om dit te kunnen doen heeft ze veel geduld nodig. Maanden zit ze in de natuur. Rustig af te wachten hoe ze verbinding kan maken met de dieren.

2. My Octopus Teacher

Een jaar lang gaat een filmmaker elke dag op dezelfde plek het water in. Hij ontmoet één van de meest schuwe, maar ook onwijs intelligente dieren ter wereld. Een octopus. Er ontstaat een bijzondere band tussen mens en dier.

We denken vaak dat verre reizen nodig zijn om nieuwe inspiratie op te doen. Deze documentaire laat je zien hoeveel er te leren en te beleven valt als je de tijd neemt om diepgaande verbinding te maken.

3. The Dawn Wall

Vroeger hield ik van klimmen. Ik vond het altijd spannend, maar de uitdaging maakte het leuk. De klimwand was natuurlijk niks vergeleken met de verticale granieten muur in Yosemite park die Tommy gaat beklimmen.

Deze documentaire laat je nadenken over ons fantastische fysieke lichaam. Sommige mensen kunnen bizarre doelen bereiken. Tommy laat zich door geen enkele tegenslag van de wijs brengen. Hij heeft een doel en doet er alles voor om dat te bereiken. Over doorzettingsvermogen gesproken.

4. The Last Shaman

Dit is een prachtige film over een intelligente jongen die Westerse behandelingen tegen zijn depressie achter zich laat en opzoek gaat naar een Sjamaan die hem kan helpen. Hij is opgegroeid met de druk om te presteren. Dit heeft hem zo ziek gemaakt dat hij niet meer wil leven. De zoektocht in de amazone jungle is zijn laatste strohalm.

5. The Horse Boy

Als jonge meid was ik altijd met paarden bezig. Paardrijden is niet alleen een prachtige sport, maar ook een spiegel. Hoe jij je voelt heeft invloed op je paard en andersom.

Deze film over een autistische jongen die een bijzondere reis maakt met zijn ouders naar Mongolië kan niet op deze lijst ontbreken. Het breekt mijn hart te zien hoe de natuur en de verbinding met de paarden ervoor zorgen dat Rowan helemaal opbloeit.

Je stelt jezelf de vraag: wat is normaal?

6. A life on our Planet

Eerlijk is eerlijk. De series zoals Planet Earth, Frozen Planet, Blue Planet, Night on Earth en Our Planet vind ik mooier en fijner om naar te kijken. Het neemt je mee naar alle wilde plekken in de wereld.

Maar het verhaal dat David Attenborough ons vertelt in zijn laatste film ‘A life on our Planet’ is noodzakelijk. In zijn leven als filmmaker heeft hij veel te veel natuur verloren zien gaan. De consequenties zijn groot. Natuurfilms zijn niet alleen prachtige beelden van dieren die vrij leven. Echt wilde natuur wordt snel minder. We moeten iets doen voordat er geen wildlife meer over is.

7. Down-to-earth movie

Het is tijd om te leren van mensen die dichtbij de natuur staan. Er is zoveel wijsheid! Deze documentaire is gemaakt door een familie die 5 jaar lang op zoek gaat naar Earth Keepers voor een nieuw perspectief op de wereld.

De verhalen van deze Earth Keepers zijn belangrijk en indringend. Een documentaire die indruk maakt en me nog meer bewust heeft gemaakt van wat nu eigenlijk belangrijk is in het leven.

Inspirerende films

Oké ik snap het. Soms heb je gewoon zin om een film te kijken. Een leuk verhaal die inspireert. Er zijn er genoeg. 

Dit zijn drie heerlijke films waarin je je helemaal kan laten meeslepen.

8. Captain Fantastic

Toen een vriendin deze film voorstelde om te kijken had ik er niet meteen zin in. De titel associeerde me met een hoog Amerikaans drama gehalte. Maar niks bleek minder waar.

Het is inspirerend te zien hoe vader Ben zijn kinderen opvoed ver weg van de kapitalistische maatschappij. Midden in het bos leert hij zijn kinderen alles over het leven. Van klimmen, tot eten vinden en bereiden tot aan de meest literaire boeken. Natuurlijk stuitten ze op verzet van mensen die wél in het systeem leven.

Een mooie vraag die je jezelf sowieso stelt na het zien van deze film is: welke waarden zijn belangrijk in mijn leven en hoe houd ik hieraan vast.

9. L'Ascension

Ik werd blij van het zien van deze film, dus daarom staat hij in de lijst. Niet alles hoeft serieus te zijn in het leven. Je komt een heel eind met een doel hebben en er voor gaan. En vooral genieten en lol maken gedurende je reis naar je doel. Want als je dat vergeet. Wat heeft het leven dan voor zin?

De beelden van het beklimmen van de Mount Everest zijn prachtig. Je avontuurlijke brein wordt zeker gevoed.

10. Into the Wild

Tjah.. deze film heeft iedereen wel een keer gezien (toch?!). Zo niet, doe dat dan alsnog. De net afgestudeerde Chris (aka Alexander Supertramp) is de materialistische wereld en de bijkomende prestatiedruk zo zat dat hij huis en haard verlaat zonder geld. Het avontuur tegemoet. Hij ontmoet bijzondere mensen en neemt het besluit om afgesloten van de maatschappij een lange periode in de natuur van Alaska te overleven.

Houd zakdoekjes bij de hand.

Inspirerende animatiefilms

Soms kunnen animatiefilms prachtig het gevoel van leven in de natuur weergeven. Hoe alles met elkaar verbonden is en wij als mens onderdeel zijn van het grotere geheel.

11. Brother Bear

Alleen de muziek maakt deze film al de moeite waard om hem een keer te kijken. Door deze film leer je zien door andere ogen. Connecten met een ander hart en voel je wat het betekent om bij een groep te horen.

12. Jungle Book

De nieuwste film van Jungle Book vind ik fantastisch. Je waant je in de jungle met Bagheera, Baloe en de wolven waar Mowgli opgroeit. De dieren lijken zó echt. Ik zou wel een keer Mowgli willen zijn.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer