Winterwende meditatiereis: nieuw licht na een donkere periode

Op 21 december vindt de winterwende plaats. Dit is de kortste dag van het jaar en de start van de astronomische winter. Volgens de energetische winter is deze dag echter het precieze midden van de winter. en is het een kantelpunt in energie omdat de dagen langzaam langer worden.

Winterwende

Tijdens de winterwende bereikt yin energie haar hoogtepunt. Dit voel je ook in jezelf. Je hebt meer behoefte aan rust, verstilling en warmte.

De winterwende in de natuur

Tijdens de winterzonnewende vieren we dat het licht weer terugkeert. Hoe donker de dagen rond deze periode ook zijn, langzaam worden de dagen weer langer.

De warmte van de zomer is is uit de aarde, rivieren en zeeën getrokken waardoor de koudste periode van het jaar begint. Dieren doen hun winterslaap en bomen en planten hebben alle bladeren laten vallen en trekken hun energie terug.

De natuur herstelt in de winter haar levensenergie.

Hoe voel je de winterwende in jezelf?

De winterwende is ook voor ons als mens een belangrijk moment om bewust van te zijn. We zijn gedurende het jaar vaak met onze aandacht buiten onszelf.

Er is altijd wel iets te doen.
Altijd wel iemand te spreken.
Altijd wel iets af te maken.

Maar juist aan het einde van het jaar vraagt de energie in de natuur om een moment van rust in plaats van nog harder rennen om deadlines te behalen.

Het is tijd voor een periode van rust en herstel. De Winterwende kun je zien als een kleine pauze tussen de seizoenen. Het is een kantelpunt, een moment van leegte, voordat het licht weer terugkeert.

Winterwende

Voel wat je voelt

Ondanks dat er voor je gevoel veel op je af kan komen, is het belangrijk om te voelen wat je voelt en hiernaar te handelen.

  • Heb je het gevoel dat je op dit moment 24/7 aan moet staan, terwijl je energielevel al op een laag pitje stond?
  • Moet je belangrijke keuzes maken die je eigenlijk niet op dit moment wílt maken? 
  • Voel je je onzeker en onrustig?
  • Wil je het graag goed doen, maar weet niet meer hoe je iedereen tevreden kan houden?

Je hoeft je echt niet altijd goed te voelen. Als je dat niet toestaat, zeg je tegen jezelf dat je die emoties niet mag voelen. Als je die emoties niet mag voelen, mag je er eigenlijk ook niet zijn van jezelf.⁠

Juist het ervaren van emoties kan ervoor zorgen dat je groeit en dat je de ruimte pakt die je nodig hebt. Ook als het voor jou nu een donkere periode voelt, keert het licht weer terug.

Winterwende meditatie als moment van rust

Neem deze periode een moment van rust en kalmte om je energie te herstellen.
Vanuit rust in je hoofd kunnen nieuwe mogelijkheden omhoog komen.

Deze rust en ruimte is nodig voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.
Als jij straalt, heeft dat effect op anderen, en hebben zij weer effect op anderen. Zo beïnvloeden we elkaar positief.

Als je moeite hebt met deze donkere tijd en de kracht van licht kunt gebruiken heb ik speciaal voor jou deze meditatiereis opgenomen.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer