Video: Rust in je hoofd – zo helpt de natuur ontspannen

Soms lijkt rust in je hoofd niet mogelijk. Je hebt altijd wat te doen en de stroom aan gedachten in je hoofd blijven doorgaan. Je voelt dat je behoefte hebt aan meer rust, maar waar haal je de tijd vandaan? In deze video leg ik uit hoe we in de natuur kunnen ontspannen om rust in ons hoofd te ervaren.

Meer rust in je hoofd? Bekijk de video

Speciaal voor jou heb ik een video opgenomen over meer rust in je hoofd. Vind je deze video interessant? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Bekijk ook de video ‘Meer rust in je hoofd – zo helpt de natuur ontspannen’ op YouTube.
Hieronder vind je een korte samenvatting.

Onrust en stress door continue prikkels

De hele dag hebben je te maken met een continue stroom aan prikkels die afleiden en verleiden. Je manager heeft een vraag, een collega wacht op antwoord, de kinderen moeten over een uur alweer opgehaald worden en ondertussen bedenk je dat je je zus nog niet terug geappt hebt.

Om rust te houden proberen we onszelf te beschermen door een schild op te trekken die alle prikkels buiten laat. Je hoofd wordt steeds voller en het wordt steeds moeilijker om de rust te behouden. Vooral als je veel verschillende taken te doen hebt, kan je je erg vermoeid voelen aan het einde van de dag.

Je probeert je namelijk af te sluiten van alle prikkels, maar op een onbewust niveau moeten die prikkels verwerkt worden. Op dagen dat je veel bent afgeleid kan je je daardoor moe en prikkelbaar voelen.

Natuur helpt je rust te ervaren

De natuur nodigt je uit om aanwezig te zijn en de rust te ervaren die in je zit. Er is veel te zien, maar niks dwingt zich aan je op. In plaats van dat je gebombardeerd wordt met prikkels en een beschermlaag moet optrekken om ze tegen te houden, is er een groot open veld van mogelijkheden en kan jij zelf bepalen wat je aandacht geeft.

De mogelijkheid om te verwonderen geeft je lichaam een natuurlijke staat van zijn, waardoor je direct meer rust in je hoofd ervaart. De kans is echter groot dat er nog steeds heel veel gedachten zijn terwijl je in het bos rondloopt. 

Natuur rust in hoofd verwondering

3 tips om te ontspannen in de natuur

Loop je in het bos, over de heide, door de bergen of over het strand? Dan helpen deze 3 tips om optimaal gebruik te maken van de ontspannende werking van de natuur.

1. Houd je telefoon in je zak

Het liefst zet ik alle notificaties uit en laat ik mijn telefoon in mijn zak als ik in het bos ben. Voor je het weet ben je alsnog bezig een mail te versturen, een berichtje te beantwoorden of een Instagram post te maken. 

Zodra je jezelf ‘toestemming’ geeft om je telefoon erbij te pakken laat je je niet verwonderen door het leven om je heen. En juist die verwondering zorgt voor rust in je hoofd waar je behoefte aan hebt.

2. Wees aanwezig in het nu

Er is altijd nog iets te doen. Wanneer je in de natuur rondloopt is echter niet het moment om je to-do lijst af te maken of in je hoofd aan te vullen. Zo ben je in je hoofd nog steeds bezig bij wat je moet doen. Laat het voor wat het is en kijk om je heen. Laat je verbazen door wat je ziet, voelt, ruikt en hoort. Wees aanwezig bij het leven om je heen.

3. Kijk omhoog met een brede blik

Doordat we continu zoveel prikkels te verwerken hebben, beschermen we onszelf niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Je herkent het vast wel dat je naar de grond kijkt terwijl je loopt. Op het moment dat je omhoog kijkt en je blik verruimd zal je merken dat je langzamer gaat lopen en je gedachten verzachten. Er valt een deken van rust over je heen.

Verwondering is de sleutel tot interne rust

Als je deze drie dingen doet dan merk je dat je ontspannen thuis komt en veel meer aankan dan toen je wegging. De rust die je in je hoofd ervaart na 10 minuten verwonderen in de natuur, zorgt ervoor dat je met meer energie je dag afrondt.

Hoe ervaar jij de rust van de natuur?

Laat het hieronder weten in de comments of onder de video op YouTube.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer