Energie van de lente – nieuw begin & groei

Het is februari en toch stel ik dat de energetische lente begint. De lente is de periode waarin de natuur ontwaakt en de dagen weer langer, warmer en lichter worden. De energie neemt toe om de zaadjes te laten ontkiemen en groeien.

Deze toenemende energie kan je ook in jezelf voelen. Door af te stemmen op de eigenschappen van energetische lente ga je je meer in balans voelen. Je laat de energie voor je werken in plaats van er tegen te struggelen.

Energetische seizoensindeling

De seizoen indeling die voornamelijk gebruikt wordt is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Op 21 maart vindt de lente equinox plaats en passeert de zon de evenaar. Dit is het moment dat de dagen weer langer zijn dan de nachten. Het licht is meer aanwezig dan het donker.

In de astronomische seizoen indeling wordt dit beschouwd als het startpunt van de lente. Als we kijken naar de ontwikkeling en de energie in de natuur, dan is de groei en dus de lente al lang begonnen. Energetisch is dit moment het hoogtepunt van de lente.

Energetische seizoenen

Wanneer beginnen de energetische seizoenen?

• Lente: 6 februari
• Zomer: 6 mei
• Herfst: 6 augustus
Winter: 6 november

Het leven als continue cyclus

Ik heb een fase in mijn leven gehad waarbij ik van mezelf vroeg om het hele jaar door hard te werken op hetzelfde energie niveau. Ik nam de wisselingen van de seizoenen als een gegeven en keek elke winter weer uit naar de zomer.

Door aanwezig te zijn in de natuur ervaarde ik hoe de subtiele veranderingen een spiegel voor me zijn. Naarmate ik de energie van elke maand ging omarmen kon ik de kwaliteiten in mijn leven benutten. 

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Alles in het leven doorloopt een cyclus. Er zijn grote cycli zoals geboorte, opgroeien, ouderdom en ziel en kleine cycli, zoals een ochtend, middag, avond, nacht. Als wij ons afstemmen op de cycli van de natuur, dan voelen we ons meer in balans. Je voelt dat ‘het klopt’. 

De Wijsheid van het Medicijnwiel laat zien dat het leven eeuwig doorgaat. Deze continue stroom van energie helpt ons balans te vinden doordat we gaan ervaren dat we onderdeel zijn van de levende wereld om ons heen.

Energie van de lente

De energetische lente begint dus op het moment dat het nog vriest, sneeuwt en koud is. Als je goed in de natuur kijkt zie je de eerste knoppen aan de bomen en de eerste sneeuwklokjes komen tevoorschijn. Het is nog pril, maar het leven is teruggekeerd. De kiemen zijn opengebarsten en de groei van de wortels komt langzaam op gang.

Eigenschappen van de energetische lente in jezelf

Tijdens de energetische winter ben je naar binnen gekeerd, nu is het tijd om weer langzaam te ontwaken. Alle wijsheid die je hebt opgedaan mag naar buiten. De aanwezige energie in de natuur kan je herkennen in jezelf. 

1. Groei

Langzaam zie je de eerste knoppen aan de bomen en sneeuwklokjes omhoog komen. Je kan in jezelf merken dat nieuwe ideeën tot uiting willen komen. De kleuren in de natuur komen terug en daarmee lijkt ook onze creativiteit toe te nemen.

2. Kwetsbaarheid

Dat wat begint te groeien is kwetsbaar en kan makkelijk verstoord worden. Het is daarom belangrijk om rustig aan te blijven doen en te focussen op de groei van de wortels. De groei van je fundament. Laat je niet teveel door anderen beïnvloeden.

3. Stroming

De sapstromen van de bomen komen op gang. Ook in jezelf begint de vitale energie weer te stromen. Je kan merken dat je aan het begin van de lente (tussen eind februari en eind maart) vaak sneller wilt, dan hoe het gaat. Blijf geduldig en heb vertrouwen in de groei van je fundament. Het gaat om een opbouw van energie en hiervoor zijn sterke wortels erg belangrijk.

Wat kan je doen om de energie van de lente volop te benutten?

1. Breng je dromen en plannen tot uiting

In december en januari voel ik welke zaadjes er allemaal aanwezig zijn in mijn leven. Ik focus me op de rust en ruimte. Begin februari is het startschot om de ideeën te onderzoeken en uit te voeren.

2. Laat de energie door je heen stromen

Ik houd van yoga flow in de buitenlucht en al helemaal in de lente. Elke ademhaling is een beweging waardoor ik letterlijk de energie door mijn lichaam voel stromen. Uiteraard is dit een mooi moment om je yoga practise weer mee naar buiten te nemen.

3. Schrijf je ideeën op papier

Ik heb een aparte journal en een word document waar ik alle ideeën opschrijf zonder me in te houden of er rationeel over na te denken. Niet alle ideeën worden uitgevoerd. Net als dat niet alle zaadjes sterke bomen worden.

4. Ruim op

Elk jaar geniet ik volop van de grote snoeibeurt in de tuin aan het begin van de lente. Ik help de planten met het oude op te ruimen, zodat het nieuwe beter en mooier kan groeien. Dit doe ik ook in mijn eigen leven. Ik ben opgevoed met de klassieke voorjaarsschoonmaak en die blijf ik doen. Zo maak ik ruimte voor het nieuwe om prachtig te groeien.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer