Wandelmeditatie – voel je volledig in het moment met deze oefeningen

Een wandelmeditatie is ideaal om de manier van mediteren af te wisselen. Tijdens het wandelen verhoog je je bewustzijn en ontspan je je lichaam en geest. Een wandelmeditatie verschilt van gewoon wandelen, omdat je veel meer bewust van je lichaam, je adem, gedachten en de wereld om je heen. In dit artikel vertel ik je alles over een fijne en diepgaande wandelmeditatie.

Wat is een wandelmeditatie?

Een wandelmeditatie is een wandeling waar je bewust bent van je lichaam, adem, geest en omgeving. Je focust je aandacht op kleine details, zoals je voetzolen, ruggenwervels, spieren in je gezicht en de wereld om je heen. Je loopt bewust en zet elke stap met aandacht. De wandeling is een moment van rust en bezinning, waarbij gedachten kalmeren en je lichaam ontspant. 

Tegenwoordig worden veel begeleide wandelmeditaties aangeboden die je via een koptelefoon kan beluisteren tijdens het wandelen. Je zult echter merken dat de effecten diepgaander zijn als je helemaal vrij bent van externe input en je laat verwonderen door het leven om je heen. 

Hoe bereid je je voor op de wandelmeditatie?

Je kan op elk moment van de dag en op elke locatie een wandelmeditatie doen. Natuurlijk is het fijn om in een rustig gebied te wandelen of door het bos, maar het is niet perse nodig. Hoe druk je omgeving ook is, er is altijd rust te vinden in jezelf.

1. Neem de tijd

Je hoeft niet ver te wandelen. Deze wandelmeditatie draait om de bewustwording van jezelf en het leven om je heen. Hiervoor is het belangrijk om te voelen dat je de tijd hebt. In 5 minuten kan je een heel fijne wandelmeditatie ervaren als je maar 100 meter wandelt.

2. Zet je telefoon uit

Tijdens de wandelmeditatie wil je niet gestoord worden door binnenkomende berichten. Zorg dat alle digitale geluiden uitgeschakeld zijn, zodat jij je volledig kan focussen op het geluid van je omgeving.

3. Loop op blote voeten

Je kan kiezen of je de loopmeditatie op schoenen of blote voeten doet. Blote voeten hebben het voordeel dat je letterlijk verbinding maakt met de aarde en jezelf daardoor energetisch oplaadt. Je loopt langzamer en je gebruikt meer spieren in je enkels en onderbenen.

Speciaal voor jou heb ik een video opgenomen. Vind je deze video interessant? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Wat doe je tijdens een wandelmeditatie?

1. Voel de beweging van je lichaam

Voel voordat je begint te wandelen hoe je voeten de aarde raken en voel je hiel, de bal van je voet en je tenen op de grond. De spieren en botten in je voeten dragen je hele lichaam via je enkels, onderbenen, knieën en bovenbenen. Elke stap die je zet kan je ervaren als een golf van energie van beneden, via de aarde en je voeten, naar boven.

2. Gebruik je zintuigen

Gebruik al je zintuigen. Sta even stil om kleuren te zien en de geur te ruiken. Hoe voelt de energie om je heen? Kan je je verbinden met de energie van de lucht? Hoor de geluiden om je heen.  Focus je aandacht op de geluiden ver weg en daarna de geluiden dichterbij. Je hoort waarschijnlijk menselijke geluiden en geluiden van vogels of de wind. Probeer met je aandacht van geluid naar geluid te gaan, zonder oordeel. 

3. Kalmeer je ademhaling

Voordat je begint aan de wandelmeditatie is het fijn om een paar keer diep in te ademen en lang en zuchtend uit te ademen. Zo maak je jezelf vrij om rustig de wandeling te beginnen. Door middel van je adem breng je je energie weer in balans.

Leg tijdens het wandelen je focus op een rustige inademing en lange uitademing. Maak het jezelf niet te ingewikkeld. Als je merkt dat je snel ademt, sta dan even stil om je adem te kalmeren en te verlengen.

4. Kijk naar voren, niet naar beneden

Let eens op waar je naar kijkt als je loopt. Waarschijnlijk kijk je een paar meter voor je op de grond. Dit vernauwd je blik, terwijl je je bewustzijn juist wilt verruimen tijdens het wandelen. Kijk daarom naar de horizon en voel hoe en waar je loopt. Deze brede blik kalmeert direct je gedachten.

5. Wissel energie uit met de aarde

Op het moment dat je je ontspannen en rustig voelt kan je de meditatie verdiepen door een mantra toe te voegen. Op je inademing zeg je tegen jezelf ‘ik adem in en voel mijn lichaam’ op je uitademing zeg je tegen jezelf ‘ik adem uit en voel de aarde’. Probeer dit niet alleen te zeggen, maar ook daadwerkelijk te voelen.

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer