Herfstequinox 2022 – Maak de balans op voor persoonlijke ontwikkeling

Op vrijdag 23 september 2022 vindt de herfstequinox plaats. De dag en nacht zijn even lang en de zon staat loodrecht op de evenaar. Dit is het kantelpunt van overheersende yang energie naar overheersende yin energie. De natuur nodigt je uit om de balans op te maken. De bladeren beginnen te verkleuren om langzaam terug te trekken.

Wat is de herfstequinox?

Het woord equinox is Latijn en betekent ‘gelijke nacht’. Twee keer per jaar (tijdens de lente equinox en de herfstequinox) zijn de dagen en nachten even lang. Het licht en het donker zijn volledig in balans. Tijdens de herfstequinox staat de zon loodrecht op de evenaar. Het is het startpunt van de astrologische herfst.

Na de herfstequinox worden de dagen weer korter en de nachten weer langer. Het wordt steeds donkerder tot aan de winterwende op 21 december. 

Herfstequinox

Na de herfstequinox overheerst de yin energie. Dit voel je ook in jezelf. 

Ervaar de energie van de herfstequinox in jezelf

Het kantelpunt van energie in de natuur is goed voelbaar in jezelf. In alle drukte zijn veel mensen zich hier echter niet van bewust. Door het ritme van de natuur te volgen en de harmonie te erkennen ga je dit ook ervaren in jezelf.

We nemen afscheid van het licht en de zomer en maken ons klaar om los te laten wat we niet meer nodig hebben. Wanneer je wordt geblokkeerd door oud werk of oude relaties, ga dan voor jezelf na wat daarvan op te lossen is en wat je moet accepteren. 

Je kan in deze tijd goed beoordelen wat niet meer past. Vraag jezelf eens af welke activiteiten niet meer passend voelen en welke activiteiten of personen zorgen voor interne ruis, waardoor je jezelf niet goed voelt? Yoga helpt om op een dieper niveau verbinding te maken met jezelf.

Herfstequinox rituelen en feesten

Op dit moment zijn yin en yang energie (donker en licht) precies in evenwicht. Eeuwenlang streven mensen naar de ervaring van pure balans en harmonie in zichzelf, zoals het Yin Yang teken mooi illustreert, zorgen beide krachten voor een passend geheel. 

De Kelten kenden twee seizoenen: de lichte tijd (samos) en de donkere tijd (giamos). De herfstwende luidde het begin van de donkere tijd in.  Het herfstfeest werd gevierd als dankbaarheid voor de laatste oogst. Mabon, zoals het herfstfeest werd genoemd, stond symbool voor het plukken van innerlijke vruchten.

Meditatie: Maak de balans op

Uit het prachtige natuurverschijnsel kun je veel inspiratie halen om harmonie en balans te ervaren in je eigen leven. Op dit moment nodigt de natuur je uit om eens de balans op te maken waar je dankbaar voor bent en welke persoonlijke vruchten jij kan plukken na een lange actieve periode. Welke successen kan je vieren en waarvan heb je veel geleerd? Alle ervaringen van afgelopen tijd draagt bij aan nieuwe kennis en activiteiten.

De herfstequinox is daarom een mooi moment voor een meditatie waarmee je de balans opmaakt.

 • Neem een moment voor jezelf. 
 • Steek een kaars aan en sla een deken om.
 • Ga gemakkelijk zitten in kleermakerszit.
 • Adem langzaam diep in voor 4 tellen, houd 4 tellen vast, adem 4 tellen uit en houd 4 tellen vast.
 • Doe deze box ademhaling 10 rondes.
 • Adem rustig door en focus je aandacht op de ruimte tussen je wenkbrauwen, je derde oog.
 • Laat je leiden naar de gebeurtenissen van afgelopen jaar.
 • Hoe zien jouw persoonlijke vruchten eruit?
 • Welke lessen heb je geleerd?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Laat alle beelden of gedachten komen en gaan en blijf focussen op alle vruchten van afgelopen jaar waar je dankbaar voor bent.
 • Neem als je klaar bent de tijd om je bevindingen op te schrijven.
 

Dagretreat

Je kunt niet alles oplossen vanuit ratio. Geef jezelf een dag vrij om te voelen hoe je je voelt en te verbinden met de energie en Wijsheid die diep in jezelf zit. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer