Energetische winter – 3 tips om de yin energie te benutten.

De winter is de donkerste periode van het jaar. Energetisch loopt de winter van 6 november tot 6 februari en bereikt op 21 december haar hoogtepunt. De aarde lijkt te slapen. Energetisch lijkt alles in totale rust. De natuur trekt zicht terug om klaar te maken voor vernieuwing.

Energetische seizoenen

Yin Energie op haar hoogst

Voor een gezond leven zijn zowel yin als yang belangrijk. Er is een tijd van groei en naar buiten treden en er zijn momenten nodig van reflectie en het geleerde te laten integreren in ons leven.

De vrouwelijke/ yin/ maan/ Giamos energie staat voor de levenskracht. Een vonk waarmee nieuw leven kan starten. Deze vonk kan alleen ontstaan vanuit rust en ontspanning. Zonder druk om te groeien, maar een gevoel van volledigheid en tijdloosheid.

Yin energie is deze maand op haar hoogtepunt. Op 21 december vindt de winter zonnewende plaats, ook wel de langste nacht van het jaar genoemd. Na deze dag worden de dagen weer langer en komt het licht langzaam weer terug.

Rust noodzakelijk voor groei

De winter zit vol paradoxen. Het nieuwe leven is namelijk al aanwezig in de ogenschijnlijke dood. De zaadjes liggen verscholen in de aarde te wachten totdat ze in de lente kunnen groeien. Deze totale rust is noodzakelijk om de snelle groei in de lente mogelijk te maken.

Het moment dat een nieuw plantje een kopje boven de grond uitsteekt is niet het moment dat het zaadje begon te groeien.

Wat denk je dat er met het zaadje gebeurt als je het in deze periode van rust probeert te helpen door meer water te geven, extra voedingsstoffen toe te voegen aan de aarde of warme door middel van bladeren en schillen?

En wat als je dan ook nog elke week even checkt of het zaadje al gegroeid is? Juist. Het zaadje zal rotten. Het krijgt niet de kans om te groeien.

3 tips om de energie van de winter te benutten.

Rust nemen voor jezelf is makkelijker gezegd dan gedaan. Al helemaal in feestmaand zoals december. Met een paar praktische tips kun je de energie van de winter benutten. De eerste stap heb je al gezet: je bewust ervan zijn dat de winter een andere energie heeft dan de zomer.

1. Afronden en opruimen

De herfstwinden van november blazen de laatste bladeren van de bomen af. Het eerste gedeelte van de energetische winter (midden november tot eind december) is een perfecte tijd om op te ruimen. Zowel in materiele zin als energetische zin. 

Ruim je bureau op en maak de binnenkant van je keukenkastjes schoon. Heb je nog taken op je to-do lijst die je nu eindelijk wilt afvinken, dan is dit een goede periode.

Misschien moeten er nog wat meer obstakels worden opgeruimd. Oude pijnen, een meningsverschil die nog niet is bijgelegd. Loop er niet voor weg en kijk wat je kan doen om het te verlichten. Als je deze oude ballast reinigt kan je ook beter kijken naar wat je in het volgende jaar wil.

2. Plan niet teveel activiteiten in je agenda

Het lijkt tegenstrijdig in december, maar plan niet teveel activiteiten. Neem de tijd voor jezelf. Alleen vanuit rust kan je helder het jaar reflecteren. Vooral in de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw is het een goed moment om thuis op te ruimen, fotoboeken te maken en tijd met je gezin of dierbare door te brengen.

Juist door de leegte, kan je mee stromen op dat wat mag ontstaan in deze periode.

3. Beweeg op een zachte en liefdevolle manier

Ondanks dat de winter je kan uitnodigen om op de bank onder een deken te kruipen is het goed om op een zachte manier in beweging te blijven. Immers staat de natuur ook niet stil. De energie stroomt wat langzamer. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het bos en observeer hoe de natuur tot rust is gekomen, maar alsnog beweegt.

Steek thuis kaarsen aan, zet aardse muziek op, rol je yogamatje uit en maak zachte bewegingen. Niet om iets te bereiken, maar om volledig je lichaam te voelen en te verzorgen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer