Lente equinox – dit betekent de lente voor jouw persoonlijke ontwaking

Op dinsdag 21 maart 2023 vindt de lente equinox plaats. De dag en nacht zijn even lang en de zon staat loodrecht op de evenaar. Dit is het kantelpunt van overheersende yin energie naar overheersende yang energie. De natuur nodigt je uit om uit je schulp te kruipen en te groeien naar het licht.

Lente equinox

Na de lente equinox overheerst de yang energie. Dit voel je ook in jezelf. Misschien bruis je van nieuwe ideeën en motivatie om te creëren en te delen met anderen.

Wat betekent de lente equinox in de natuur?

Tijdens de lente equinox en de hersftequinox vieren we de balans tussen het licht van de dag en het donker van de nacht. Rondom de equinox (wat in het Latijn ‘gelijke nacht’ betekent) komt rond 6.50 uur de zon op in de ochtend en precies twaalf uur later, rond 18.50 gaat de zon weer onder.

Met de start van de energetische lente rond 6 februari is het zaadje in de grond levensvatbaar geworden en gaan wortelen. Vanaf de lente equinox komen de prille kiemen boven de grond. Groei wordt zichtbaar. Het licht van de zon wordt sterker en voelbaar. De aarde warmt langzaam op en de dieren ontwaken.

Hoe voel je de energie van dit kantelpunt in jezelf?

Afgelopen maanden overheerste de yin energie in de natuur en in jezelf. Yin energie is de vrouwelijke, zachte energie van de maan. Na een lange periode van loslaten, naar binnen keren en verstillen, word je langzaam uitgenodigd om uit je schulp te komen. Vanaf de lente equinox is de yang energie van de zon, de dag, het mannelijke meer aanwezig. Je mag de eerste stappen buiten je veilige grenzen zetten en letterlijk je hoofd boven het maaiveld gaan uitsteken.

Leven met de seizoenen

De lente equinox is voelbaar als energetisch kantelpunt in jezelf als je bewust leeft met de seizoenen. We leven in een maatschappij waarin de yang energie meer gewaardeerd wordt dan de yin energie. Als je afgelopen maanden niet de tijd hebt genomen om naar binnen te keren en aan je fundament te bouwen, kan de aantrekkende yang energie uitputtend aanvoelen.

De cyclus van de natuur zorgt voor balans. Er is een juiste moment om te groeien, te bloeien en los te laten. Alle eigenschappen van de seizoenen zijn nodig om in de zomer te kunnen bloeien en in de nazomer de vruchten te kunnen plukken. Dit geldt ook in jouw leven. Je kan niet optimaal gebruik maken van de energie van de lente als je niet ook de energie van de winter volledig hebt omarmd.

Vind je deze video interessant? Vergeet je dan niet te abonneren op mijn YouTube kanaal.

Reflectieopdracht

De aantrekkende energie van de lente nodigt je uit om te groeien. In de natuur begint de groei echter niet vanaf de lente equinox. Op het moment dat in de herfst alles wordt losgelaten, wordt er ruimte gemaakt voor een nieuw begin in de lente.

Ga bij jezelf eens na:

  • Heb je voldoende ruimte in je leven voor het nieuwe?
  • Hoeveel tijd geef je jezelf voor de groei van diepe wortels of moet je meteen bloeien?
  • Wat kan je nu doen om balans te brengen tussen yin (rust) en yang (actie)?

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer