Hoe houd je balans in een heel drukke periode

Balans houden is niet altijd makkelijk. Een korte periode kunnen wij als mensen heel wat druk aan. Een drukke periode zorgt er niet meteen voor dat jij een burn-out krijgt. Maar tijdens zo’n drukke periode is het letten op je balans extra belangrijk. Want langdurige overbelasting is ‘beter te voorkomen dan te genezen’.

Balans verstoord?

Hoeveel je precies aankan, is per persoon verschillend. We leven in een tijd waar de hele dag ontzettend veel prikkels op ons afkomen. Informatie, entertainment, sociale contacten. Het vermogen om nee te zeggen en de rust of stilte op te zoeken wordt enorm op de proef gesteld. En juist in een drukke periode is dat enorm belangrijk.

Er zijn verschillende manieren waarop een drukke periode kan ontstaan. Het één zorgt ervoor dat je in de structuur van je leven meer moet doen, het ander zorgt ervoor dat je leven even tijdelijk op de kop staat. Denk aan grote hoeveelheid deadlines op je werk aan de ene kant en een verhuizing aan de andere kant. Beide kunnen je balans verstoren.

Zolang je je ervan bewust bent dat je niet eeuwig op je tenen kan blijven lopen, zijn er verschillende dingen die je kan doen om te zorgen dat je balans houdt in deze drukke periode.

1. Zorg voor een einddoel

Bij een verhuizing krijg je vaak op een afgesproken moment de sleutel en heb je een datum waarop je daadwerkelijk wilt gaan verhuizen. Misschien heb je vrij genomen van werk en is er ook weer een moment waarop je aan het werk gaat. Dit zijn heel duidelijke momenten waar je naar toe kan werken. Bepaal wat je minimaal moet doen om een doel te halen. En bespreek dat met je partner (als je samen verhuist). Het fijne aan duidelijke doelen is dat je ook enorm kan focussen.

2. Bepaal wat je écht belangrijk vindt

Als je het écht heel druk hebt, kun je simpelweg niet alles blijven doen. Keuzes maken is het allerbelangrijkst. Nee zeggen voor wat jij niet perse moet doen en volmondig ja zeggen voor wat je wel moet doen. Zorg ervoor dat je niet half aan de slag gaat. Maar je kan bepaalde zaken wel korter doen.

Balans

3. Beweeg

In een drukke periode is sport vaak het eerste waar geen tijd meer voor wordt gemaakt.

Niet handig, want het is bewezen dat beweging de bloeddruk verlaagt, de breinkracht verhoogt, het energiepeil verhoogt, de stressbestendigheid en nachtrust verbetert en de kans op depressie verlaagt. Je hoeft niet meteen 1,5 uur keihard te gaan boksen, want 20 minuten bewegen met een verhoogde hartslag is al genoeg voor een positief effect. Die tijd is wel ergens te vinden toch?

4. Zoek momenten van stilte op

Nee. Van tv kijken rust je niet uit. Je hersenen blijven ontzettend druk bezig met alle informatie verwerken. Het is fijn om even nergens aan te denken, maar dit zorgt niet voor een betere balans. Om ervoor te zorgen dat je hersenschors niet overbelast raakt, zijn momenten van stilte nodig. Dit kan zijn door te mediteren, maar ook creatieve activiteiten helpen bij je herstel.

Lees meer: Rust in je hoofd – 3 gewoontes voor innerlijke rust

5. Focus

Je hebt beperkte tijd. Dus verspil het niet. Doe datgene wat je doet met focus en aandacht. Bekijk een dag (of een halve dag) je mail eens niet en focus alleen op de taken die af moeten. Focus je op je dierbaren als je bij hen bent. Probeer te genieten van het moment. Je bent nu hier en je doet nu dit. Het heeft geen zin om je gedachten te laten afdwalen naar alles wat je nog zou moeten doen. Houd je aandacht bij wat je nu doet.

Lees meer: Leer beter focussen met deze 5 inzichten uit de yogafilosofie.

6. Let op je ademhaling

Je adem geeft enorm veel informatie over hoe het met je gaat. Ademen heeft zijn weerslag op hoe we denken en voelen, op wie we zijn. Als je de verbinding met je adem verliest, of oppervlakkig ademt, verlies je de verbinding met jezelf. Zorg dat je af en toe volledig uitademt. De uitademing zorgt voor ontspanning. Sluit je ogen. Adem rustig in en lang en diep uit. Doe dat 3x per dag 3 keer achter elkaar en je zult het effect meteen merken.

Lees meer: De kracht van diep ademhalen tijdens yoga

7. Zorg ervoor dat de periode niet langer duurt dan enkele weken

Zodra je merkt dat Je hartslag in rust hoger is dan normaal, je slecht slaapt, je gedachtes door je hoofd blijven spoken, je concentratie minder is, je snel geïrriteerd bent, of dat je last van oorsuizen, buikpijn, of nekklachten hebt, is het niet alleen maar een drukke periode. Dit zijn allemaal symptomen van overbelasting. Een duidelijk signaal dat je het écht rustiger aan moet doen.

Laat hieronder je reactie achter of stuur me een DM op Instagram @SimoneOutdoors.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer