Jezelf aarden: hoe doe je dat en wat zijn de voordelen

Aarden, ook wel “earthing” of gronden genoemd, betekent letterlijk verbinden met de aarde. Ik loop graag op blote voeten door het bos. Dit zorgt er niet alleen voor dat ik langzamer loop en de spieren in mijn enkels, benen en rug goed gebruikt worden. Het heeft ook het voordeel dat de energie van mijn lichaam in balans gebracht wordt.

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs over hoe we ons lichaam kunnen helen en ontstekingen tegen kunnen gaan door heel simpel te verbinden met de energie van de aarde.

Hoe je op blote voeten loop leer ik je in deze video of bekijk de video lopen op blote voeten op mijn YouTube kanaal.

Waarom is aarden belangrijk?

Alles om ons heen is overwegend positief of negatief geladen, terwijl er naar balans gezocht wordt. De negatief geladen deeltjes kunnen ‘overspringen’ van object naar object om de balans in beide objecten te waarborgen. 

De apparaten en het stof in ons huis zijn overwegend positief geladen. Door lichaamscontact met bijvoorbeeld je mobiele telefoon ‘springen’ de vrije radicalen (negatief geladen deeltjes) van ons over op de apparaten.

Als we continu in contact staan met positief geladen apparaten of omgevingen dan verliezen wij onze negatieve lading als mens. Dat is geen positief nieuws. Een hoge positieve lading kan namelijk ontstekingen in ons lichaam veroorzaken.

Negatief opladen door te aarden

We hebben niet heel veel manieren om onszelf weer negatief op te laden. Alles in huis is overwegend positief. Om lichamelijk in balans te blijven, is het van belang om bewust de negatieve lading op te zoeken.

Het oppervlak van onze Aarde is negatief geladen. Wanneer wij onze huid verbinden met het oppervlak laden we letterlijk op via onze voeten of handen. Alsof we een stroom van anti-oxidanten via de aarde naar binnen krijgen.

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs over het effect van aarden op het verminderen van ontstekingswaarden in het lichaam. Hierdoor worden verschillende ziekten bij de bron verminderd. Het lichaam komt weer in balans.

Opladen door te aarden

Mentale voordelen van Aarden (Earthing)

Waar men in de 19e eeuw uitging van een scheiding tussen lichaam en geest, weten we vandaag de dag dat lichaam en geest een eenheid vormen die niet zonder elkaar kunnen. 

Door het tegengaan van (chronische) ontstekingen functioneert het immuunsysteem optimaler. Het grootste gedeelte van het immuunsysteem bevindt zich in onze darmen waar zich eveneens de nervus vagus bevindt, de directe (zenuw)verbinding naar de hersenen. In onze darmen bevinden zich miljoenen zenuwcellen die ook in ons herstel zenuwstelsel voorkomen. De connectie tussen deze twee is dus heel nauw.

Een gezonder zenuwstelsel in onze darmen betekent vanzelfsprekend een gezonder zenuwstelsel in onze hersenen waardoor we profiteren van veel mentale voordelen zoals een goede concentratie, een rustig slaapritme, een vertrouwd (en geaard) gevoel en een lager stresslevel.

3 tips om jezelf te aarden

  1. Loop op blote voeten. Of leg je handen bij de wortels van een boom.

Op blote voeten lopen vraagt een andere techniek van lopen. In deze video laat ik zien hoe je door je pas te veranderen, heerlijk op blote voeten kan lopen.

  1. Gebruik een aardingsproduct

Als je nog niet met je blote voeten door het bos wilt lopen, dan is een aardingsmat een prima oplossing. Deze kan je bijvoorbeeld onder je bureau leggen tijdens het werken.

  1. Doe yoga in de buitenlucht

Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Yoga in de buitenlucht is voor mij de perfecte manier om te aarden. Ik gebruik geen yogamat en laat me volledig omarmen door de elementen.

Bron van energie

Vaak als ik onderzoeken lees over de voordelen die de Aarde ons geeft denk ik van ‘duh?!’ Hoe kan het dat we iets anders denken dan dat de Aarde waar we ons tot mens hebben ontwikkeld, de grootste bron van energie is voor onze gezondheid? 

Maar dat laat ik helemaal aan jou.

Ga je het een keer uitproberen?
Laat een reactie hieronder.

Verder verdiepen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer