Buiten yoga – 5 redenen waarom yoga zo goed voelt buiten

Yoga is het moment om naar binnen te keren. Een moment van acceptatie, van overgave en van terugtrekken om de verbinding met jezelf te ervaren. Te ervaren wat belangrijk voor je is. Sommige mensen kunnen dit heel goed in een overvolle yogales met een paar kleine raampjes waar de stralende zon door naar binnen komt, maar ik pleit liever voor de buitenlucht.

Als je je ogen sluit en je een plek voor de geest haalt waar je je fijn voelt. Waar ben je dan? Hoe ziet deze plek eruit? Grote kans dat ook jij ergens op een strand, in de bergen, in een mooi park of ergens in een klein hoekje van de natuur je het gelukkigst voelt.

Waarom is dit? Waarom is er zo’n sterke verbinding tussen yoga en de natuur?

5 redenen waarom yoga buiten zo'n fantastische ervaring is.

1. Yoga buiten zorgt voor een sterke gronding

Dichter bij de aarde kun je niet komen dan door er pal bovenop te zitten en te staan. Hoeveel yogastudio’s zijn wel niet op een tweede verdieping. De afstand met de aarde is letterlijk groter, waardoor het gevoel van gronden moeilijker is. Terwijl jij je concentreert op je yogahouding sta je met je voeten op de grond. Hierdoor laat je makkelijker spanning en subtiele vormen van blokkades los.

Door te aarden voel je je meer verbonden met jezelf, je gevoelens en emoties. Het helpt om gevoelens van angst of neerslachtigheid te vervangen voor kalmte en welzijn.

2. De natuur is de grootste bron van frisse lucht

Belangrijk in elke vorm van yoga is aandacht voor je ademhaling. Door diep in en uit te ademen voel je de energie in je lichaam. De natuur is de grootste bron van frisse lucht. Daar kan geen luchtverfrisser of airconditioner tegenop. 

3. Yoga in de natuur zorgt voor meer helderheid

Wanneer je een uitgestrekte horizon ziet, de wolken in de lucht of de zonsondergang achter de bomen, wordt je geest helderder en scherper. Als je je concentreert op je yogahoudingen nemen gedachtes en zorgen af. Tijdens een meditatie zorgen de geluiden van de natuur om je heen voor betere concentratie en een rustigere geest.

4. De natuur zorgt voor betere waarneming

Je staat even stil. Bij jezelf en bij je omgeving. Je voelt de oneffenheden van de aarde onder je mat.  De zon op je gezicht. De wind langs je huid. Je bent je hier misschien niet zo bewust van, maar je zintuigen worden enorm geprikkeld als je buiten je yogahoudingen beoefent. Ook na de practise ervaar je dat je meer oog hebt voor detail.

5. Je absorbeert de energie van de natuur

Als je lichaam warm wordt en zonlicht je huid raakt tijdens de yogaoefeningen, wakkert dit het vuurelement in je lichaam aan. Dit element maakt je enthousiast, gepassioneerd, assertief en wilskrachtig. Het versterkt de wil om te creëren en te voltooien.  Vuur is een enorme bron van energie die door het doen van yogaoefeningen in de buitenlucht flink wordt versterkt.

Maak bewegen in de buitenlucht onderdeel van je leven

Het beoefenen van yogahoudingen in de buitenlucht een krachtige manier om verbinding met jezelf te ervaren. De natuur helpt je hier enorm bij. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de fysieke yogahoudingen. Een wandeling over de hei of in het bos waarbij je bewust let op je ademhaling en je gedachtes focust op alles wat je waarneemt (in plaats van alle mogelijke zorgen) is ook een fantastische ervaring.

Dus, ga naar buiten, haal diep adem, laat los en geniet.

Liefs,

Simone

 

One thought on “Buiten yoga – 5 redenen waarom yoga zo goed voelt buiten

Reageer