Ontdek de lessen binnen je comfortzone

Ik ben een groot fan van ‘uit je comfortzone stappen’. Als je altijd maar doet wat je gewend bent, zul je niet de mogelijkheden zien en ervaren. En die mogelijkheden zijn oneindig. Ik heb lange tijd de ‘uit je comfortzone’ als heilige graal gezien. Hoe vaker ik buiten mijn zone iets ondernam, hoe blijer ik werd.

Ik heb gemerkt dat ik het helemaal niet zo moeilijk vind om uit mijn comfortzone te gaan. Bungeejumpen, pissebedden eten, alleen backpacken zonder bestemming, presentaties geven. ‘Als het al een keer door iemand is gedaan, is het dus ook mogelijk voor mij’.

Het mooie is dat ik hierdoor veel heb ervaren wat mijn leven echt heeft verrijkt. Ervaringen die ik aanvankelijk spannend of gek vond om te doen. Na een keer proberen wist ik meteen of het iets voor me was of niet. En dat is volgens mij een van de belangrijkste dingen van ‘buiten je comfortzone gaan’.

‘Het ontdekken en vergroten van de mogelijkheden in je hoofd.’

  • Het gaat namelijk niet om dat vinkje: ‘been there, done that’
  • Het gaat niet om volharding. Dat je het af moet maken koste wat het kost.
  • Het gaat niet om verstand op nul en doorgaan.

Want wat win je daarmee?
Dat je tegen iedereen kan opscheppen dat je het hebt gedaan? 

De zin en onzin van buiten je comfortzone stappen

Het is super zinvol om af en toe iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, spannend vindt, beren op de weg ziet. Je gaat toch naar die training waar je niemand kent, je gaat een keer (wild)kamperen terwijl je dat nog nooit hebt gedaan, je fietst gewoon door de regen. Maar het ‘uit de comfortzone stappen’ is geen doel op zich. Er zit een diepgang achter waarom je de dingen probeert. Die training gaat jou iets leren, dat kamperen helpt je rust te vinden, je fietst door de regen om je kinderen naar school te brengen.

Volgens de Deense psycholoog Svend Brinkman (klik hier voor een video), leven we al ruim 50 jaar in een ‘versnellende cultuur’. Alles is voortdurend in beweging. Agenda’s worden volgestopt met allerlei afspraken omdat we niet stil mogen staan. Omdat je toch ‘alles eruit moet halen’. De spannende, gave activiteiten worden een doel op zich. Zodra je alleen maar bezig bent om van piek moment naar piek moment te leven, omdat je anders bang bent dat je niet je volledige potentie gebruikt, is het niet heel moeilijk dat er gevoelens van hevige stress bij komen kijken.

“Magic happens at the end of your comfort zone”

Binnen je comfortzone valt er veel te leren

Wat voor velen misschien nog wel lastiger is dan uit de comfortzone iets ondernemen is binnen de comfortzone iets te doen. En dan heb ik het niet meteen over elke avond op de bank tv kijken. Maar wel een wandelingetje met aandacht, zachtheid naar jezelf, en acceptatie dat het is zoals het is.

Even niet hoeven veranderen. Niet willen forceren. Niet sneller willen groeien of willen pushen. Zoals geen enkel vuur eeuwig brand, zo kan jij niet altijd ‘het beste uit jezelf halen’. Altijd pieken. Altijd beter zijn of gavere dingen doen dan anderen.

Soms is het goed om even stil te staan. Even iets minder bombastische activiteiten te plannen. Om even aandacht te besteden aan waar je staat. Hoeveel je al bereikt hebt. Hoeveel je al gegroeid bent. En even te voelen dat het goed is.

Comfort lessen uit de natuur

Ik houd van groei. Want wat er ook gebeurt, je leert, je ontwikkelt, je wordt sterker. Ik houd van werken, van bijdragen, van ergens je energie op focussen en mooie dingen creëren.  Wat ik dus zeker niet wil zeggen met ‘in je comfortzone blijven’ is dat je moet gaan lummelen, tijd weg moet swipen, of avonden op Instagram naar andere ‘toffe’ levens moet gaan kijken.

Ik kijk graag naar de natuur. Ook de natuur is continu in beweging, groeit, verandert. Elk seizoen is anders. Soms wil je in de winter dat het zomer zou zijn. Maar veranderd het daarmee sneller? Nope. De groei in de natuur valt niet te versnellen of te vertragen. En als er dan een keer iets onregelmatig hard groeit, zoals celdeling die onbegrensd uitbreid, is dat vaak een slecht teken.

De seizoenen hebben alle vier andere eigenschappen. In de herfst en winter is de stroom naar binnen gekeerd. Dieren verzamelen hun eten, maken holen en doen hun winterslaap. De planten laten hun bladeren vallen en sparen hun energie. Groei is traag. Tijdens de lente en zomer is de stroom veel meer naar buiten gekeerd. De dieren ontwaken, de bomen en planten staan in bloei. De vruchten zijn zoet en de dagen zijn lang.

Zomer – winter
Warm – koud
Licht – donker
Buiten – binnen
Energiek – rustig
Geluiden – stilte
Activiteiten – ontspanning

Precies in balans

Vind rust in jezelf

Sla het eerste de beste zelfhulpboek open en het gaat over de grenzen verkennen van je comfortzone. Nogmaals, ik ben fan. Maar niet alleen van de bombastische, ‘dat zou ik nooit durven’ activiteiten. Buiten je comfortzone stappen is niet de heilige graal. Je hoeft niet continu te veranderen. Continu beter te worden. Jezelf continu uit te dagen.

Door dingen te doen die je spannend vindt verrijk je jezelf. Maar is het eigenlijk niet ook mega spannend om een keer stil te staan? Om een keer de lessen op te zoeken die je leert door in de natuur te zijn. Tijd te nemen voor jezelf.

Iets binnen je comfortzone doen, kan tegenwoordig ook buiten je comfortzone aanvoelen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer