Versterk je intuïtie & maak betere keuzes

Mensen zijn op een bepaalde manier eigenlijk heel dom als we dat vergelijken met veel dieren. Ja we kunnen praten en woorden geven aan datgene wat we zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Maar datgene wat we voelen onderdrukken we graag of schenken we geen aandacht aan.

We gebruiken al onze zintuigen tegelijk, trainen ze weinig tot niet, maar vertrouwen er toch volledig op. We zijn als mens ver af komen te staan van onze intuïtie (gevoel, instinct, voorgevoel etc.)

Iets weten zonder rationeel alles uit te kunnen leggen, je keuze baseren op een sterk gevoel of een ingeving, klinkt misschien als kwakzalverij. Toch zal je merken dat het veel voor je kan betekenen als je af en toe even bij je gevoel stilstaat.

Onze 5 zintuigen werken niet optimaal samen

De vijf zintuigen (reuk, zicht, smaak, tast en gehoor) sturen signalen naar de hersenen en helpen je om de wereld om je heen in je op te nemen.

Ons meest dominante zintuig is ons zicht. We willen graag iets zien. Ook als er gevaar is, zijn we geneigd om toch nog even een kijkje te nemen. Maar niet alles wat je waarneemt is automatisch waar. Waarnemen is een combinatie van het gebruik van je zintuigen en hersenen. De hersenen gebruiken een klein beetje objectieve informatie, wat aangevuld wordt met eerdere ervaringen, verwachtingen en vermoedens.

We leggen heel veel vertrouwen in onze zintuigen. Omdat we denken dat deze objectief zijn. Maar dat is dus eigenlijk helemaal niet het geval.

Intuïtie

Emoties zijn niet hetzelfde als je intuïtie

Emoties kunnen heel sterk zijn. Het gevoel dat deze emoties echt zijn, kunnen je keuze sterk beïnvloeden waardoor het lijkt alsof je keuzes maakt met je gevoel. Emoties zijn echter in de meeste gevallen niet zuiver. Ook zij worden gekleurd door ervaringen uit het verleden. Door angsten en overtuigingen. 

Natuurlijk kies je het liefst voor iets wat jou plezier en geluk oplevert, maar als je je keuze baseert op het verleden, krijg je nooit een andere toekomst.

Besef dat je, vergeleken met alle mogelijkheden in de wereld, nog niet heel veel ervaring vanuit het verleden hebt opgedaan. Je denkt misschien heel veel te weten, maar er is nog zoveel te ontdekken wat je niet kán weten, analyseren of begrijpen. En dat is precies waar je je intuïtie voor gebruikt.

Intuïtie bij dieren

Vlak voor de Tsunami in Indonesië, renden de dieren de berg op. Olifanten in gevangenschap waren onhoudbaar en honden renden al lang voor het gevaar kwam. En wat deed de mens? Niks. Toen het water wegtrok gingen mensen zelfs dichter naar het water toe, om te kijken wat er aan de hand is om het te filmen!

Er zijn nog talloze andere voorbeelden van bijzonder voorspellend gedrag van dieren. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit of dieren via andere toonhoogten de ramp hoorden aankomen, of het via radiogolven verspreid werd of dat het met het dierlijke instinct te maken heeft die wij mensen niet kunnen begrijpen.

Kiezen vanuit je intuïtie

Intuïtie

Als je maar doordendert en je alle zintuigen continu tegelijk gebruikt, kan je alleen je keuzes baseren vanuit je hoofd. Je ratio. En je ratio is altijd gebaseerd op ervaringen uit het verleden of een gewenste voorspelling van de toekomst.

De ontwikkeling van je intuïtie werkt als een spier. Door te trainen, kan je deze versterken. Kan je er beter in worden. Is het minder zwaar om toe te passen.

Je ratio is altijd gebaseerd op datgene wat je kent. Wat je ouders of vrienden zeggen, de kaders die je hebt meegekregen tijdens je opvoeding, de denkbeelden die je jezelf hebt aangeleerd. Om te kiezen vanuit je intuïtie hoef je geen voor- en nadelen lijstjes te maken. Gaat het er niet om dat je precies weet hoe je de investering terug verdient of dat je bij iemand blijft ‘omdat je het toch goed hebt samen’.

Het is echter ook niet zo dat je keuzes maken vanuit je intuïtie klakkeloos kan doen. ‘Doen waar je zin in hebt’ is niet kiezen vanuit je intuïtie. Je gaat dan een kortstondige emotie achterna die ook gebaseerd is op het verleden. 

Kiezen vanuit je intuïtie gaat verder dan wat je met je verstand kan beredeneren. Ja, je hebt er al goed over nagedacht. Ja, je hebt stilgestaan bij de consequenties en de tijd of geld wat het vergt. Maar ondanks alles ben je bereid om te stap te nemen. Voel je dat er iets aan de hand is, of dat dit de juiste weg is.

Versterk je zintuigen

Zoals gezegd kan je je intuïtie versterken door te oefenen. Belangrijk daarbij is dat je leert om je zintuigen te focussen. Ons zicht is de meest dominante zintuig. En toch nemen we niet alles bewust waar. We kijken wel, maar zien niet echt. Laat staan hoe we de andere vier zintuigen ontwikkelen.

  • We kijken wel, maar zien niet
  • We luisteren wel, maar horen niet
  • We voeden ons wel, maar proeven niet
  • We raken aan, maar voelen niet
  • We ruiken wel, maar interpreteren de geur niet

Lees meer: Ontdek 5 diepe lagen om dichterbij je spirituele kern te komen & Kiezen vanuit je hart – hoe doe je dat? Incl. meditatie

Oefening versterk je intuïtie

Stel jezelf een vraag.

Waar je ook maar mee bezig bent of waar je ook maar mee zit.

Ga op bed liggen boven de dekens (comfortabel, maar niet in slaapmodus). Neem ongeveer een minuutje de tijd om jezelf te ontspannen en te verbinden met je ademhaling.

Als je je ontspannen voelt stel je jezelf 1 keer de vraag.

Voel wat er met je gebeurt. Welke gedachtes er in je opkomen.

Probeer niet af te dwalen. Elke keer als je merkt dat je compleet aan andere dingen denkt kom je eerst weer terug bij je adem en daarna stel je jezelf 1 keer de vraag.

Na ongeveer 6 minuten sta je weer op.

Misschien heb je nieuwe inspiratie, heb je gevoeld wat je antwoord moet zijn of misschien weet je het nog steeds niet. Laat het gaan. Het zaadje is gepland. De vraag zit in je intuïtie. In een korte tijd zal jij voelen wat het antwoord is op je vraag.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer