Ontdek 5 diepe lagen om dichterbij je spirituele kern te komen

We kunnen informatie overal vandaan halen. Als we iets moeilijk vinden proberen we ons vast te houden aan datgene wat anderen zeggen of dat wat Google weergeeft. En hoe beter Google ons leert kennen hoe meer we ons laten beïnvloeden.

Zijn al die externe antwoorden en ideeën echt wie jij bent?
Of wat jij te doen hebt?

Wat als ik jou zeg dat je kan leren hoe je verbinding kan maken met een diepere kern.
Vol inzichten en wijsheid.
Klinkt spiritueel en het is ook niet in taal van onze materialistische wereld uit te leggen.

Voor iedereen voelt dat anders.
Het kan iets binnenin je zijn.
Dat geldt voor mij.
Maar het kan ook een kracht buiten je zijn.

Maar hoe doe je dat nou?
Bij een diepere laag van jezelf komen?

Verschillende lagen van ons bestaan

In de yogafilosofie worden de vijf kosha’s gebruikt om de vijf lagen van ons bestaan aan te duiden. Vijf energielagen die invloed hebben op onze gezondheid en welzijn. 

Deze lagen kun je ‘afpellen’ om uiteindelijk bij je diepere kern van innerlijke wijsheid uit te komen en de eenheid met alles wat leeft te voelen.

Het water in een meer

Een metafoor die ik graag gebruik om de lagen van je bestaan uit te leggen is het water in een meer.

 • Stel je vaart met een bootje met stromachtig weer over het meer. Je ziet het water en de golven.
 • Stel je vaart met een bootje met stralend weer over het meer. Je ziet het water, je eigen weerspiegeling en de weerspiegeling van de bomen.
 • Stel je legt je bootje met stralend weer voor anker en kijkt in het water. Je ziet je eigen reflectie, maar ook de vissen die in het water zwemmen.
 • Stel je springt in het water. Je voelt de nattigheid. Af en toe neem je een duik om te voelen hoe het is onder water.
 • Stel je hebt een duikset met zuurstoffles en je zwemt rustig voor een langere tijd onder water. Je observeert de vissen. Je ziet duidelijk een andere wereld.

Het water en het leven onder water is op elk moment aanwezig. Maar je ervaart het anders. Zo zie ik ook de werking van de vijf lagen van je bestaan.

5 kosha's metafoor

1. Het fysieke lichaam

Het fysieke lichaam is onze buitenste laag. Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Het bepaalt immers voor een groot gedeelte hoe je je voelt. Alles wat je eet, hoeveel je slaapt, hoeveel je beweegt, hoe je anderen aanraakt etc. heeft impact. 

Je hebt vast wel eens een nachtje doorgehaald in de kroeg. Weinig slaap, slechte voeding en drank. De volgende dag ben je niet ‘de beste versie van jezelf’. 

Dit wordt vaak gezien als een uitzondering, maar beweeg jij elke dag minimaal 60 minuten? Eet je voldoende groente en drink je genoeg water? Slaap je minimaal 7,5 uur? Je lichaam heeft het nodig.

Lees verder: Wat is yoga – een introductie op de betekenis van yoga

2. Het energetische lichaam

De tweede laag die we afpellen is het energetische lichaam. De laag van prana, chi en qi, wat allemaal op levenskracht neerkomt. De sturende kracht achter elke handeling en activiteit die we doen. 

Deze laag is nauw verbonden met onze ademhaling. Misschien heb je wel eens ervaren hoe een ademhalingsoefening ervoor kan zorgen dat jouw energie verandert. Bijvoorbeeld actiever, meer gefocust of juist kalmer.

Onbewust kan je spanning vasthouden in je lichaam waardoor je energie niet meer vrij kan stromen. Vaak weet je niet eens precies waar dat zit. Je ademhaling kan zorgen voor een juiste verdeling van energie.

Lees verder: Kalmeer een overprikkeld zenuwstelsel – leer schakelen tussen rust en activiteit

Download: Praktische gids voor antwoorden uit jezelf

Ontdek o.a.

 • Hoe beweging helpt voor ontspanning.
 • Hoe je gedachten vanzelf kalmeren
 • Hoe je goede vragen aan jezelf kan stellen

3. De mentale laag

Dit is de laag van onze gedachten en gevoelens. Ingesleten patronen en reacties zorgen voor automatische gedachten. Deze laag zorgt ervoor dat gevoelens, gedachten, indrukken en ervaringen verwerkt worden. In deze laag voelen we pijn en plezier.

Alle lagen zijn met elkaar in verbinding. Als je pijn hebt in je fysieke lichaam, zullen je gedachten snel afgeleid zijn. Ervaring uit het verleden zorgt ervoor hoe jij met discomfort omgaat. 

 • Waarom vind je iets eng?
 • Waarom irriteer je je ergens aan?
 • Waarom word je boos of verdrietig?

We zijn in onze maatschappij veel bezig met onze gedachten en hangen daar waarde aan. Maar gedachten zijn nooit objectief.

Doordat de andere lagen van ons (te) weinig aandacht krijgen, kunnen gedachten makkelijk de overhand nemen wat zich uit in overmatig piekeren of overdenken. Dit kan zorgen voor een slechtere ademhaling en blokkades in het energetische lichaam.

Natuurlijk hoef je je gedachten niet stop te zetten.
Je kan leren je gedachten te sturen. 

Meer leren over de kracht van je gedachten? Lees dan verder:
Je bent niet je gedachten

4. Laag van innerlijke wijsheid

Op het moment dat je lichaam ontspannen is, je energie door kan stromen en je gedachten rustig zijn, kan je gaan luisteren naar je innerlijke wijsheid. 

Aangezien we in een wereld leven die continu vraagt om aandacht, is het onwaarschijnlijk dat je je altijd kan laten navigeren door je innerlijke wijsheid. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je merkt dat je kan luisteren naar antwoorden vanuit deze laag.

Let op dat innerlijke wijsheid iets anders is dan het fenomeen ‘dit voelt goed, dus ik doe het’. Dit gevoel kan namelijk onbewust beïnvloed zijn door gedachten en niks te maken hebben met innerlijke wijsheid.

5. Laag van Eenheid

Jouw innerlijke wijsheid is niet alles waar je uit kan putten, maar is wel het begin. Het woord verbondenheid wordt niet voor niks veel gebruikt in yoga en natuurbeleving.

Nadat je alle lagen van jezelf hebt gepeld en je in de diepste laag bent aangekomen, merk je dat je niet alleen op jezelf en je eigen innerlijke wijsheid hoeft te vertrouwen. Je kan intens verbonden zijn met andere mensen, met planten, dieren, bomen, de aarde, de lucht, de zon, de maan, het hele universum. En zij met jou. 

Vanuit die eenheid zie je de wereld anders.

Lees verder: Yoga en Sjamanisme – Verbinding is leven 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

5 thoughts on “Ontdek 5 diepe lagen om dichterbij je spirituele kern te komen

Reageer