Wat is het ego? 5 vragen beantwoord

Het ego kent vele definities en omschrijvingen die erg van elkaar kunnen verschillen. Het ego is dan ook een vernuftig en complex ‘systeem’ in onszelf en kent (zoals ik het ervaar) vele lagen. Wellicht ben je ooit zo diep in meditatie dat je denkt dat je een ervaring hebt voorbij het ego, om er twee maanden later achter te komen dat de stilte, de diepte, de verbondenheid, eenheid of het Goddelijke toch weer anders te ervaren is.

In dit artikel beantwoorden we 5 vragen over het ego met als doel dat je zelf op onderzoek kan uitgaan wat het ego voor jou betekent. Er is geen goed of fout. Stel jezelf vragen en sta open wat het leven je te bieden heeft.

1. Wat is het ego?

Het ego is het ‘systeem’ in je hoofd waarmee je alles een verhaal en label kan geven. Het ego zorgt voor een verzameling verhalen over jezelf waarvan je denkt dat je ze bent, zoals je relaties, je functie, je politieke voorkeur of kwaliteit spullen. Bijna alles waarmee je je identificeert, bestaat uit een verhaal. Het ego bestaat uit persoonlijke verhalen, familie situaties, gebeurtenissen uit je jeugd, huidige rollen en verantwoordelijkheden, overtuigingen, normen en waarden etc. Deze verhalen definiëren jou als persoon en individu en zijn daarmee de essentie van het ego.

2. Hoe ontwikkelt het ego?

Het ego bevat alle verhalen die je hebt gecreëerd en ontwikkeld in samenwerking met anderen en over anderen. Terwijl de verhalen zich ontwikkelen in je hoofd, ben je er niet bewust van. Onbewust label je dingen als goed of fout of krijg je labels aangereikt van je ouders of mensen uit de maatschappij. Op latere leeftijd zijn overtuigingen en patronen er dusdanig ingesleten dat je niet meer ziet dat het ook anders kan en dat dit niet is wie je bent. 

3. Wat is de functie van het ego?

Het ego heeft een belangrijke rol om als mens te functioneren in onze maatschappij. Je weet immers je persoonlijke zelf te definiëren door middel van het ego, maar dat is niet wie je werkelijk of volledig bent. Jezelf alleen definiëren vanuit het ego,  zoals de spullen die je hebt, de functie die je bekleed of de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, kan een eenzaam en afgescheiden gevoel geven. Als je jezelf niet kan los zien van je ego, kan je uiteindelijk niet ervaren dat het leven een geheel is.

Op elk moment kan het ego een gedachte over jezelf omhoog halen worden waardoor je je verdrietig, moe, ellendig, blij, mooi of opgewekt voelt. Hoe meer je vasthoudt aan de verhalen, hoe beïnvloedbaarder je humeur is door zaken buiten jezelf.

Door dezelfde verhalen continu aan mensen te vertellen, versterk je het ego. Als je praat over die keer dat je ruzie had met je vriendin of wanneer je volgens jou slecht behandeld werd in de winkel, praat je vanuit emotie in plaats van een objectief perspectief. In je verhaal laat je achterwege wat niet past bij jouw gevoel of wat jouw verhaal minder sterk maakt om te vertellen. 

het ego

4. Hoe herken je het ego?

Het grootste gedeelte van de tijd dragen mensen in deze maatschappij een masker. Dit is wat psychiater Carl Jung beschreef als het persona (wat komt van het woord masker in Latijn). Het persona is het gezicht die je laat zien aan de wereld. Het probleem ontstaat wanneer je denkt dat het masker die je laat zien daadwerkelijk is wie je bent. 

‘Ik ben niet iemand die over me heen laat lopen.’

‘Ik ben niet iemand die je zo moet behandelen’. 

Het is een sjamanistisch gezegde dat gebeurtenissen zijn zoals ze zijn vanwege de verhalen die we onszelf vertellen. Op elk moment en in elke situatie heb jij de keus om te bepalen wie je wilt zijn. Hoe wil je reageren? Hoe wil je een ander persoon behandelen? Als je uit de (emotionele) situatie kan stappen en objectief kan kijken naar het moment, kan je beslissen om te reageren vanuit je werkelijke Zelf, wie jij bent voorbij je ego.

5. Hoe kun je het ego overstijgen?

Tijdens het overstijgen van je ego zie je dat dit persona, wat je hebt gecreëerd, een masker is over een dieper liggende Zelf. Oefeningen om je vrij te worden van wat je denkt wat je bent, maar niet daadwerkelijk bent, is een belangrijk onderdeel in bijna alle spirituele stromingen. Je bent niet je gedachten.

Als je voor het eerst gaat mediteren kan je merken dat er heel veel gedachten in je hoofd zijn. In plaats van naar je gedachten te luisteren, kan je er ook afstand van nemen en ze observeren. Hierdoor wordt je je bewust dat er een andere ‘Ik’ is die naar de verhalen kan luisteren, zonder er iets mee te doen. 

Door dit te oefenen en te ervaren koppel je jezelf los van de verhalen. Je realiseert je dat je niet de verhalen bént en dat er iets in jou ze continu wil vertellen, maar dat dat niet hoeft. Het is een proces om te ervaren dat je getuige kan zijn en zelfbewust op elk moment van de dag.

Dagretreat

Je kunt niet alles oplossen vanuit ratio. Geef jezelf een dag vrij om te voelen hoe je je voelt en te verbinden met de energie en Wijsheid die diep in jezelf zit. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer