7 Stappen om bezorgde gedachten te kalmeren

Vaak zijn we het ons niet eens bewust. Onze bezorgde gedachten vliegen heen en weer. Malend over alles wat zou kunnen gebeuren of wat is gebeurd.

Misschien blijf je bedenken hoe het kan dat je collega zo boos werd, ben je bezig met solliciteren of ben je bezorgd over de toekomst.

Het ego zorgt ervoor dat je gedachten willen blijven nadenken. Maar als je keer op keer over hetzelfde nadenkt wat in het verleden is gebeurd, of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren, dan heeft het negatieve invloed op je focus, humeur, zelfvertrouwen, daadkracht en slaap. 

In onze maatschappij hebben we gedachten erg veel macht gegeven (‘ik denk, dus ik besta’ – Descartes). Maar niet alle problemen zijn op te lossen vanuit ratio. Jij bent niet hetzelfde als je gedachten en ze zijn niet het enige die jou iets te vertellen hebben.

In meditaties kan het soms lijken dat je je gedachten moet leren stopzetten. Dat is niet het geval. Je gedachten zijn namelijk heel belangrijk. Ze zijn niet de vijand, maar een bondgenoot. Er is niet voor niets een reden om je te vertellen dat iets niet klopt, of dat je voorzichtig moet zijn.

Maar je gedachten zijn niet betrouwbaar. Ze laten zich makkelijk beïnvloeden door alles wat ze tegenkomen en benadrukken het liefst alles wat fout ging of kan gaan.

We voeden onze gedachten steeds meer door op onze telefoons te scrollen en onze agenda’s maximaal te vullen. Hierdoor luisteren we niet naar alle informatie die we in ons hebben en geven we meer ruimte aan (bezorgde) gedachten. Probeer je ze met kracht tot stilte te manen? Dan zul je geen kans van slagen hebben.

Als je merkt dat je gedachten met je aan de haal gaan, doe dan eens het tegenovergestelde. Luister naar je gedachten. Zonder dat je wat anders doet. Neem een minuut, of een uur, om ze een podium te geven tijdens bijvoorbeeld een wandeling of een zitplek in de natuur. Je zult merken dat het gaandeweg rustiger wordt.

Ik heb 7 tips op een rijtje gezet die je helpen bezorgde gedachten los te laten en meer te luisteren naar alle informatiebronnen die je in je hebt.

Gedachten

1. Observeer je gedachten

Je hebt twee soorten: babbelende gedachten en observerende gedachten. Je babbelende geest wordt ook wel de ‘monkeymind’ genoemd en associëren we met korte, snelle gedachten die alle kanten op vliegen. We denken immers tussen de 35 en 42 gedachten per minuut. Dat zijn er zo’n 50.000 tot 70.000 per dag.

Observerende gedachten luisteren naar wat die babbelende eigenlijk zeggen. Dat klinkt ongeveer zo: ‘Oké, nu maak je je druk die presentatie van morgen. Nu vraag je je af of je kleding wel passend is. Nu denk je de discussie met je collega van gisteren’.

Je babbelende gedachten zijn een stuk luider en worden versterkt door alle prikkels die wij de hele dag binnen krijgen. De apps op onze telefoons zijn ontworpen om je maximaal af te leiden. Om ervoor te zorgen dat jij zo lang mogelijk blijft rondhangen van post naar post. Bij het zien van elk nieuw berichtje of notificatie worden de babbelende gedachten luider en wordt het voor de observerende gedachten moeilijker om er tussen te komen.

Op het moment dat je observerende gedachten aan het woord laat, zijn de babbelende gedachten meteen een stuk stiller. Dit werkt hetzelfde als een spier. Hoe meer je traint om te observeren, hoe sterker hij wordt. Wanneer je observerende geest merkt dat je babbelende geest onzin aan het verkondigen is, of zich teveel in de emotie laten meevoeren, kun je sneller even uitzoomen. Wat ben je aan het doen? Wat zeg je eigenlijk tegen jezelf?

Het begint bij bewustzijn van deze twee soorten gedachten. Vaak gebeurt dit onbewust, maar probeer vandaag eens stil te staan bij wat je tegen jezelf zegt. Met welke informatie voed je jezelf? Kun je makkelijk switchen tussen babbelende en observerende gedachten?

Bekijk ook deze video: Rust in je hoofd – zo helpt de natuur ontspannen

2. Haal bewust een keer adem

Oké, je hebt nu je observerende gedachten een keer gehoord, maar waarschijnlijk heb je gemerkt dat een paar seconde later die babbelaars alweer aan het woord zijn. Om verder te kalmeren adem je een paar keer bewust diep in en uit. 

Op het moment dat je in je lichaam stress of angst voelt, door bijvoorbeeld een hoge hartslag, rillingen, of zweterige handen, helpt een diepe inademing via je buik, borst en keel en een lange diepe uitademing.

Focus je aandacht op hoe je buik voelt als je inademt, of hoe de lucht je lichaam weer verlaat. Als je het lastig vindt om je aandacht erbij te houden kan je ook letten op wat er om je heen gebeurt. Zonder er een oordeel op te plakken. Wat hoor, zie, voel en ruik je?

Lees verder: Krijg meer energie doormiddel van je adem

Gedachten

3. Voel

Het is niet altijd makkelijk om onze emoties echt te voelen. Vaak is het makkelijk om over een probleem te blijven nadenken, omdat we niet willen voelen wat erachter zit.

Emoties mogen er zijn. In alle kleuren en geuren. Maar de moeilijkste vraag om voor jezelf te beantwoorden is het verschil tussen echte gevoelens en emoties die zijn ontstaan omdat je je babbelende gedachten zoveel aandacht hebben gekregen.

Het kan ontzettend opluchtend voelen om je emoties vrij te laten. Als je voelt dat er een emotie opkomt, voel die dan. Neem er even de tijd voor. Niet alleen voor angst, verdriet of pijn, maar juist ook voor liefde, dankbaarheid en plezier.

Voel je sterke emoties aan de linkerkant van onderstaand rijtje? Neem een moment voor jezelf en laat ze toe. Maak ze groot en laat alles eruit. Voordat je doorgaat met je dagelijkse dingen, laat je emoties aan de rechterkant van het rijtje toe.

Je voelt vanzelf wanneer je klaar bent voor de overgang van links naar rechts. Het kan heel klein aanvoelen, maar zorg ervoor dat je deze transitie maakt.

Stuur me een berichtje als je hier nog een vraag over hebt.

Angst – liefde
Verdriet – dankbaarheid
Pijn – nieuwsgierigheid
Woede – plezier
Schaamte – kracht
Jaloezie – vertrouwen

4. Laat los wat allemaal 'zou moeten'

Het is wat cliché en het is veel makkelijker gezegd dan gedaan: je niet druk maken over wat anderen van je denken of wat je denkt wat zou moeten.

Als je niet trouw blijft aan jezelf, maar probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen, wat ben je dan aan het doen? Je zult altijd mensen teleurstellen, mensen tegen je in het harnas jagen, of niet grappig gevonden worden door bepaalde mensen. Of je nu je eigen leven leidt, of eentje waarbij je alles probeert te doen waarvan je denkt dat het zou moeten. Er zijn altijd mensen die het anders zouden doen.

Dus waar haal jij je norm vandaan?

Wie zegt jou dat je een huis zou moeten kopen? Dat je x aantal kinderen moet hebben of dat je toch minimaal een paar keer per jaar op vakantie moet kunnen.

Het is belangrijk om te achterhalen waar jij je normen vandaan haalt. Dit kan vanuit je opvoeding zijn of je vriendengroep. De samenleving of misschien echt vanuit jezelf.

Besef dat alles goed is. Wat je ook doet. Als het maar vanuit jezelf komt. Als je er maar achter staat en je het niet doet omdat je denkt dat het zou moeten.

Besteed tijd aan wat je belangrijk vindt. Experimenteer met activiteiten die jij graag wilt doen, maar waarvan je je afvraagt wat anderen daarvan vinden.

Je zult merken dat je babbelende gedachten (over waarom je het eigenlijk niet zou moeten) meteen een stuk stiller worden. En reacties van anderen? Die zijn 9 van de 10 keer hartstikke positief. Ben je mooi weer een voorbeeld geweest.

Lees verder: Spiritueel ontwaken en meer innerlijke rust – 3 tips die je helpen

5. Zorg voor échte ontspanning

Échte ontspanning zorgt voor productiviteit. Wanneer je je ontspant, wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd, kun je beter omgaan met stress, kalmeer je de bezorgde gedachten, waardoor je weer helderder kan nadenken. Door te ontspannen word je minder vatbaar voor stress en negatieve of bezorgde gedachten.

Het punt is echter dat we niet heel goed weten hoe we écht kunnen ontspannen. Na een drukke werkdag scrollen veel mensen op social media, wordt er massaal Netflix gekeken of lezen we nog snel even het laatste nieuws.

We blijven ons hoofd vullen met input van buitenaf. Met extra prikkels die het babbelende brein een podium geven.

Échte ontspanning geeft ruimte aan het observerende brein of het gevoel van flow. Muziek maken, schilderen, yoga, wandelen, zingen of lekker in bad. Voedt jezelf even niet met extra informatie. Maar geef gehoor aan de energie die in je zit.

Lees verder: Rust in je hoofd – 3 gewoontes voor innerlijke rust

Gedachten

6. Kom in beweging

Wat een bezorgde geest vaak doet is rondjes blijven rennen. Als je blijft malen, kom je niet vooruit. Je zult in beweging moeten komen om te kunnen achterhalen of datgene wat je denkt daadwerkelijk ergens op gebaseerd is. 

En nee, je hoeft niet meteen je baan op te zeggen als het ondernemerschap je lonkt ondanks deze onzekere tijd. Maak kleine stapjes en blijf wel in beweging. Zolang jij bezig bent vooruit te komen, draaien je gedachten geen rondjes.

Je hebt niet meteen het antwoord gevonden, maar door ergens mee bezig te zijn kun je makkelijker bezorgde gedachten loslaten.

Lees verder: Patronen doorbreken met yoga – ontdek je Samskaras

7. Wees zacht voor jezelf

Soms lukt het, en soms lukt het niet. Soms maak je de goede beslissing en soms pakt het niet goed uit. En dan?

Je zult in de verleiding komen om te gaan malen. ‘wat als ik dat had gedaan.. wat als ik dat had gezegd..’ De malle molen van ronddraaiende gedachtes draait meteen weer overuren.

Probeer zachter voor jezelf te zijn door te herinneren wat voor (goede) stappen je gezet hebt. Niet elk probleem kan direct opgelost worden. Laat je observerende gedachten aan het woord, haal een keer diep adem, voel hoe je voelt en laat los wat je allemaal had moeten doen. Ontspan en zet een volgende zet. Vanuit liefde voor jezelf. Soms lukt het, en soms lukt het niet. Soms maak je de goede beslissing en soms pakt het niet goed uit. En dan?

Je zult in de verleiding komen om te gaan malen. ‘wat als ik dat had gedaan.. wat als ik dat had gezegd..’ De malle molen van ronddraaiende gedachtes draait meteen weer overuren.

Probeer zachter voor jezelf te zijn door te herinneren wat voor (goede) stappen je gezet hebt. Niet elk probleem kan direct opgelost worden. Laat je observerende gedachten aan het woord, haal een keer diep adem, voel hoe je voelt en laat los wat je allemaal had moeten doen. Ontspan en zet een volgende zet. Vanuit liefde voor jezelf.

Je zult altijd gedachten hebben en over bepaalde situaties struikelen. Heb geduld en zie deze stappen als een continu proces waarin je mag leren en groeien.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

4 thoughts on “7 Stappen om bezorgde gedachten te kalmeren

Reageer