De energetische zomer – Laat jezelf zien & bloei voluit

Tijdens de energetische zomer, van begin mei tot begin augustus, wordt de vorm van de natuur volop zichtbaar. Op 21 juni staat de zon op zijn hoogste punt boven de Noordelijke Keerkring. 

In de meteorologische kalander betekent dit de start van de zomer. In dit artikel gaan we dieper in op de energie van de zomer die al vanaf 6 mei voelbaar is en wat dit betekent voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

De energetische seizoenen

De seizoensindeling die voornamelijk gebruikt wordt is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Op 21 maart vindt de lente equinox plaats en passeert de zon de evenaar.

Op 21 juni staat de zon op zijn hoogst boven de Noordelijke Keerkring – de Kreeftkeerkring. 21 juni is de langste dag en het hoogtepunt van de yang energie. Logischerwijs is deze dag ook het hoogtepunt van de energetische zomer en niet het begin.

De energetische zomer begint wanneer de zon tussen de evenaar en de Noordelijke Keerkring in staat en eindigt wanneer hij tussen de Noordelijke Keerkring en de evenaar staat. De hele periode overheerst de yang energie.

Energetische seizoenen

Wanneer beginnen de energetische seizoenen?

Energie van de zomer

Na een stevige worteling tijdens de lente en een beginnende groei van de planten, komt de natuur tijdens de energetische zomer volledig tot haar uiting. Groei gaat in de tweede fase van de zomer niet meer over groter worden, maar over voller worden. Het licht is krachtig en schijnt op alles wat vorm heeft gekregen. Door de lange dagen en de korte nachten kan de natuur volop groeien en bloeien. Dit is een tijd van grote helderheid, licht, warmte, vorm en volheid.

Eigenschappen van de energetische zomer in jezelf

Tijdens de energetische lente zijn ideeën ontstaan en begon de eerste groei in je creatieve proces. In deze periode krijgen je ideeën vorm. Er komt meer helderheid over jouw pad. Het is een mooie periode om jouw wijsheid, kennis of creaties zichtbaar vorm te geven en te delen met de buitenwereld.

1. Expansie

Ook in jezelf ga je voelen dat snelle groei verdieping zoekt om voller te worden en uiteindelijk volledig te kunnen bloeien. Focus in deze periode niet op meer groei, maar op het beter maken van wat er al is ontstaan.

2. Bloeien

De energie in de natuur is maximaal en vaak geeft dit een goed gevoel. Het gevaar is dat je blijft doorgaan en energie besteed aan dat wat je niet helpt volledig authentiek te bloeien. Wat houdt jou nu nog tegen om voluit te kunnen bloeien?

3. In het licht

Als je volledig in het licht gaat staan gaan ook dingen opvallen die je liever niet ziet. Omarm dat helder licht altijd schaduw zichtbaar maakt. Dit kan je in jezelf merken, maar ook in het grotere collectief. Volg je hart en geef vorm wat jij wil hoe je leven eruitziet. 

Energetische zomer

Zomer en element vuur

Het element van deze periode is Vuur. Element vuur geeft warmte, energie en heeft een transformerende kracht. Als element vuur in balans is dan voel je energie en motivatie om te ondernemen, dingen te doen en te creëren. Wanneer element vuur uit balans is kan de energiestroom stagneren of opgebrand raken.

Wat kan je doen om de energie van de zomer volop te benutten?

1. Voedt jezelf met liefde, energie en plezier

Dit is een periode van vreugde, activiteit en je hart. Blijf erop letten dat je activiteiten doet vanuit enthousiasme, uitbundigheid, en gemakkelijke energie. Onthoud dat voluit bloeien geen moeite kost. Je hebt het hele jaar voorbereidend werk gedaan om nu te kunnen genieten van dat wat er tot uiting komt. 

2. Laat je niet afleiden door weerstand

Dit is de periode dat je je creaties deelt met de buitenwereld. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat je weerstand krijgt. Niet iedereen vindt jouw creaties mooi of is het met je eens. Blijf focussen op je passie en vertrouwen op je hart. De feedback die je krijgt kan je gebruiken voor ontwikkeling, maar laat je er niet door afleiden of tegenhouden. Sommige mensen houden van zonnebloemen, andere mensen van rozen. Toch zijn we allemaal blij dat beide bloemen er zijn.

3. Let op de details

Gebruik de energie van de zomer en element vuur om een tandje erbij te zetten om dat waar jij in gelooft daadwerkelijk in de wereld vorm te geven. Zorg dat je hierbij let op de details. Alles komt in het volle licht te staan. Bloeiende bloemen trekken aandacht. Zet de puntjes op de i om volledig tot je recht te komen.

Meditatie: Hoe is het met je hart?

De energetische zomer en element vuur zijn verbonden met je hart. Goed in contact zijn met je hart zorgt ervoor dat je goed contact kan maken met je eigen gevoelswereld en die van anderen. Gaandeweg leer je beter luisteren naar de subtiele fluisteringen van je hart die je de weg wijzen.

In deze video neem ik je mee in een korte meditatie waarbij je verbinding maakt met je hart. Al is het maar een paar minuutjes, neem een moment voor jezelf.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer