Onderlinge verbinding tussen mens, de elementen en alles wat leeft.

Alles in de natuur, wij mensen inclusief, bestaat vanuit ontelbare verbindingen, oorzaken en gevolgen uit het verleden en heden. Als je kijkt naar een stukje papier, dan bestaat het niet alleen uit de boom waarvan het gemaakt is, maar ook uit de aarde, regen, zon en lucht die ervoor zorgden dat de boom kon groeien.

Als je voorbij de oppervlakte kijkt van iets, kun je zien dat elke steen, plant of plank die je in huis hebt, verbonden is met elk ander element in de wereld.

Bedenk eens hoe onze huidige maatschappij eruit zou zien zonder papier. Het is ondenkbaar.

“Man experience himself, his thoughts and feelings as something separated from the rest – a kind of optical delusion of consciousness. This delusion is a kind of prison for us.” – Albert Einstein

Verbinding met de 5 elementen

Sinds ik me ben gaan verdiepen in de eigenschappen en kwaliteiten van de elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte kan ik de onderlinge verbinding overal in terug zien.

Uiteindelijk bestaat alles, tot in de kleinste cel van ons lichaam, uit deze elementen. Ons lichaam bestaat meer dan twee derde uit water. Het is dan ook niet raar dat ons humeur beïnvloed wordt door de maan.

Onze lichaam registreert kleine temperatuurverschillen. De warmte die we voelen is de energie die voortkomt van de zon die schijnt op alles wat leeft. Niet alleen op onze huid, maar ook op het voedsel die we eten, waardoor ons lichaam de energie heeft om ons van warmte te voorzien.

Onze verbinding met lucht

Niks in ons leven is zo belangrijk als de zuurstof in de lucht. We kunnen niet langer dan een paar minuten zonder zuurstof. Tijdens elke inademing ademen we zuurstof in die is uitgezonden door groene planten van Nederland tot aan Amerika en de regenwouden in Brazilië.

Elke uitademing delen we een groter percentage kooldioxide met de bomen, velden en het gras. Elk moment dat we ademen zijn we verbonden met de rest van de wereld.

Aarde verbinding

Het overview effect

We overleven maar een paar minuten zonder lucht, een paar dagen zonder water, niet veel langer zonder de warmte van de zon en enkele weken zonder eten. 

Als we de wederkerigheid volledig begrijpen en voelen, hoe zouden we dan met het leven om ons heen omgaan? Hoeveel respect zouden we voelen voor de oceanen, lucht, en (oer)bossen?

Astronauten praten over het overview effect als een spirituele ervaring. Astronaut Frank de Winne omschrijft het als volgt:

“Als je omhoog kijkt en de blauwe lucht ziet, dan denk je dat die zich oneindig uitstrekt. Maar vanuit de ruimte zie je in één oogopslag dat die atmosfeer maar een heel dun vliesje vormt om de grote bol waarop we leven. 

De aarde is zo geweldig mooi. Vanuit het ISS vielen me direct de kleurschakeringen op: de oceanen met het koraal, de woestijnen, de bergen. 

Het duurde even voor ik me realiseerde wat ik niét zag: grenzen. Imaginaire lijnen die we als mensheid op de kaart hebben getrokken en waar we nog oorlog over voeren ook. 

Ik bespreek deze ervaring met de aspirant-astronauten, maar het gevoel is zo intens dat je er hoe dan ook door wordt overrompeld. 

Wél maak ik duidelijk: heb je dit diepe inzicht over de kwetsbaarheid van de planeet eindelijk ervaren, dan is het je plicht om dat mee te nemen naar beneden en erover te vertellen.” 

(bron: National Geographic)

Wat kan je zelf doen

Je verbonden voelen begint met jezelf de vraag stellen wie je werkelijk bent. Je bent niet wat je bezit of wat je hebt bereikt. Kan jij jezelf identificeren met de aarde en alles wat leeft?

Kun jij beslissingen maken die niet alleen goed zijn voor jezelf, maar waarbij je bewust bent van de gevolgen voor de keten waarmee jouw keuze in verbinding staat?

Ik zeg niet dat je niks meer mag doen of als een heilige door het leven moet gaan, maar als jij de eerste stap zet om iets vaker bewust te bedenken hoe jij een keus kan maken die goed is voor meer dan alleen jezelf, wordt de wereld al een stukje beter.

verbinding
E-book 5 elementen yoga outdoors

Gratis e-book

In balans met de 5 elementen

Download direct dit e-book en leer hoe de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, jou kunnen helpen voor meer balans in je leven. Ontvang inspiratie in je mailbox.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer