Wat is yoga? – introductie op de betekenis van yoga

Wat is de betekenis van yoga? Misschien doe je al een tijdje aan yoga en heb je gemerkt dat het antwoord niet zo simpel is. 

Waarschijnlijk denk je het eerst aan de lessen waarbij je houdingen uitvoert, je focust op je ademhaling en je je concentreert op je eigen lichaam en het moment. Misschien heb of had je allerlei vooroordelen zoals:
– ‘Je moet er lenig voor zijn’
– ‘Het is zweverig’
– ‘Je moet lang kunnen stilzitten’

Ik kan je meteen vertellen dat de betekenis van yoga meer is dan alleen een workout, maar dat is volgens mij wel bekent.

Tijdens mijn teacher training kregen we na de eerste dag de opdracht om op te schrijven wat yoga voor onszelf betekent. Wat het voor mij betekent en wat het met me doet vind ik niet zo heel moeilijk om te bedenken, maar in woorden uitleggen was al wat lastiger. Laat staan het concept yoga in totaliteit.

Gaandeweg leerde ik het steeds beter uitleggen tot op het punt dat ik het nu zelfs durf te wagen het op papier te zetten. Ik daag je echter vooral uit om zelf te achterhalen wat yoga (voor jou) betekent.

Mijn persoonlijke betekenis van yoga

Yoga is een ontzettende mooie reis naar meer verdieping in het leven. Door yoga ben ik me bewust van mezelf, van mijn acties en van het leven. Het helpt me groeien en balans te houden gedurende elk moment in mijn leven. Ik voel me fysiek, mentaal en energiek sterker en gezonder. Door aan de ene kant bewust in te spannen, kan ik aan de andere kant heel goed ontspannen en loslaten.

In deze video vertel ik je kort wat yoga voor mij betekent. Vergeet niet te abonneren op mijn kanaal.

Betekenis van yoga

Yoga komt van het Sanskriet woord yuj, wat verbinden, samenvoegen en verenigen betekent. Het gaat hier om elke vorm van verbinding: tussen lichaam en geest, beweging en ademhaling, met anderen, met het moment etc. 

In het Nederlands is yuj een juk. Wat een houten werktuig is waar een boer vroeger twee emmers op zijn schouders mee kon dragen. Een juk verbindt de emmers en zorgt voor een evenwichtige manier van gewicht verspreiden en balans.

De oudste definitie van yoga komt uit ‘De yoga Sutra’s van Patanjali’ (ong. 300 jaar v.C.)


Yoga chitta vritti nirodha

(Yoga verstilt de schommelingen in de mind – yoga stills the fluctuations of the mind)

Om dit te bereiken zijn er verschillende onderdelen om te beoefenen die worden beschreven als het achtvoudige pad.

Verschillende vormen van yoga

De yoga die ik les geef, vinyasa flow, is niet de enige vorm van yoga. Zoals hierboven al beschreven is yoga veel meer dan de fysieke uitdaging of een diepe manier van ademhalen. De focus kan liggen op meditatie, kennis, ademhaling, fysieke houdingen, energie of handelingen. En in alle vormen van yoga zit (als het goed) alles ook weer verweven (yoga is verbinding weet je nog).

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een stijl van yoga waar houdingen aan elkaar verbonden worden door de ademhaling. Hierdoor krijg je het gevoel van een vloeiende serie asanas (houdingen). 

De les is als een golf, die langzaam opbouwt naar intensere houdingen om daarna ontspannen te eindigen.

Het is vaak een intense les en omdat elke les anders is, helpt het met doorbreken van patronen en zorgt het voor meer bewustzijn van je lichaam en geest. Elke les voelt anders.

Alles is vergankelijk. In de natuur. In het leven. In vinyasa yoga zijn we daarom niet heel lang in een houding, maar vloeien we door naar de volgende. Het gaat niet alleen om de houdingen zelf, maar vooral om het moment ertussen. De reis die je meemaakt is belangrijker dan het doel.

Ruimte voor discussie

Naast de betekenis zijn er meerdere vragen met betrekking tot yoga waar verschillende antwoorden op gegeven kunnen worden. Yoga is een filosofie waarin je je altijd kan blijven afvragen. Dé antwoorden bestaan niet. Dit levert me vaak prachtig inhoudelijke gesprekken op. Hieronder een paar vragen waar ik hét antwoord niet op heb. Maar wel een benadering wil geven.

Wat is het doel van yoga?

Je zou als het doel van yoga kunnen benoemen het verstillen van de schommelingen in de mind of het verbinden van lichaam en geest door middel van ademhaling. Maar wat dat nu precies betekent? Ik zie het als een levenswijze die je wijsheid, bewustzijn, zowel fysieke als mentale kracht geeft en die je veel geluk, vrede en harmonie oplevert. En het doel? Wil niet iedereen een goed, gezond en gelukkig leven?

Is yoga een geloof?

Yoga draait voor mij om ontwikkeling van jezelf als mens. In het hier en nu. In het leven op aarde. Er is geen externe kracht die het leven voor jou heeft bepaalt. Wat je ook gelooft, yoga kan iedereen doen. Uiteraard zijn er invloeden uit Oosterse religies, maar dit staat los van elkaar. Nu tegenwoordig geloof een minder grote rol speelt voor veel mensen, wordt er meer betekenis gezocht in het leven op aarde. Het is een interessant gesprek of yoga religie kan vervangen.

Is yoga een sport?

Omdat yoga nog veel meer is dan alleen de work-out en de sport zou ik op deze vraag nee beantwoorden. Maar verschillende vormen van yoga zijn wel degelijk een fysieke uitdaging. In sport draait het eigenlijk altijd om goed zijn en winnen. Dat is nou precies wat yoga niet is. Je kan niet goed of slecht zijn in yoga.

Is yoga alleen voor vrouwen?

Als het grote misverstand uit de wereld wordt geholpen dat je voor yoga lenig moet zijn, wordt dit misverstand ook meteen verminderd. Yoga is niet voor mannen of vrouwen of voor een bepaalde groep mensen. Het is voor iedereen. In yoga komt yin (vrouwelijke energie) en yang (mannelijke energie) samen. Je bent dus bezig met zowel je gevoelens als je kracht, je intuïtie en je doorzettingsvermogen.

Is yoga zweverig?

Uiteraard zijn er mensen die het liefst de hele dag in pofbroeken lopen en wierrook branden in tipi’s. Maar dat is zo stereotyperend, wat heeft dat te maken met wat yoga voor jou kan betekenen? Yoga heb je in verschillende vormen en je kan het zo spiritueel maken als je zelf wil. Belangrijk is dat je een studio of docent zoekt die bij je past. Die past bij jou levensvisie. Als je openstaat voor het leven, is yoga een ontzettend mooie reis naar verdieping in het leven.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ervaar lessen van de natuur voor rust in je hoofd, energie in je lichaam en wijsheid vanuit je hart.

Uitschrijven kan altijd met één klik.

Reageer